Ratatuj - potrawa z Nicei
OLIWKA . • dawno temuRatatujto jeden z pysznych przykładów kuchni francuskiej. Jego zaletą jest nie tylko doskonały smak, ale także fakt, że można go podawać zarówno na zimno, w formie przystawki, jak i na ciepło, jako danie główne. By zrobić to wyjątkowe danie potrzeba kilku ważnych składników.
Przygotuj:
- 3 duże cebule
- 4 bakłażany
- 4 małe kabaczki lub cukinie
- pół kilograma pomidorów
- 2 papryki
- 1/3 szklanki oleju słonecznikowego
- 2 ząbki czosnku
- natkę pietruszki
- tymianek
- liść laurowy
- sól
- pieprz
1. Najpierw krojenie warzyw. Z obranej cebuli zrób krążki, z bakłażanów, kabaczków i pomidorów cząstki, a papryka niech się zamieni w cienkie paseczki.
2. Rozgrzej olej w rondlu i wrzuć cebulę. Po minucie dodaj pozostałe warzywa.
3. Jest to pora także na przyprawy do ratatuja. Dodaj całe ząbki czosnku, natkę, liść laurowy, sól i pieprz.
4. Ratatuj jest już przygotowany, ale pozostało jeszcze gotowanie, które powinno potrwać godzinę lub nawet półtorej godziny.
5. Jeśli w trakcie tego procesu zauważysz, że sosu jest zbyt dużo, po prostu odsuń pokrywkę i pozwól, by cześć wody wyparowała.
6. Zanim podasz danie francuskie, wyjmij czosnek i liść laurowy. Ratatuj — przepis nie jest zbyt trudny, prawda? Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze