Przepis na creme brulee
DAMIESA • dawno temuKto choć raz był we Francji, na pewno nie oparł się spróbowaniu pysznego deseru, który w tamtym kraju jest jednym z kulinarnych specjałów. Tym zaś, którzy nie mieli jeszcze takiej okazji, proponuję przyrządzenie tego słodkiego, bardzo wytwornego rarytasu „na własną rękę”. Jak wykonać ten francuski deser?
Przygotować:
- 400 ml śmietany kremówki,
- 250 ml mleka,
- 6 jajek,
- 6 łyżek cukru,
- laskę wanilii,
- brązowy lub trzcinowy cukier.
Sposób wykonania.
- Cukier zmieszać ze śmietaną, mlekiem i podgrzać na rondelku z dodatkiem przeciętej na pół laski wanilii. Gdy krem już będzie gotowy, laskę wanilii wyciągnąć.
- Żółtka jajek mieszać z cukrem, a następnie wymieszać z przygotowanym wcześniej kremem.
- Powstałą masę wlać do żaroodpornych foremek i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 90 stopni na około 50 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika deser należy ostudzić i umieścić w lodówce do schłodzenia.
Cechą charakterystyczną creme brulee jest ciemna skorupka powstała po wlaniu na deser warstwy skarmelizowanego brązowego cukru, lekko przypalonego na palniku.
W zależności od gustu krem można także podawać posypany startą gorzką czekoladą lub cynamonem w szklanych miseczkach. Deser także świetnie smakuje z dodatkiem kardamonu.
Taki „przypalony krem”, jak widać, jest niezwykle prosty w przygotowaniu, a doznania smakowe nie do opisania.
Warto wypróbować!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze