Składniki:
Ciasto podstawowe: 400g mąka pszenna, 1 jajko, 2 łyżeczki octu, 4g sól, 200g wody.
Ciasto maślane: 500g masło lub margaryna, 100g mąka pszenna do tłuszczu.
Jak przyrządzić?
W celu przygotowania ciasta podstawowego przesiewa się mąkę, 3/4 ogólnej ilości wody przewidzianej w recepturze miesza się z solą, kwasem oraz jajami i wlewa do mąki, zarabiając ciasto (gęstość ciasta pierogowego). Ciasto maślane, zarobić tłuszcz i mąkę, uformować prostokąt i wstawić oba ciasta do lodówki.Ciasto pierogowe rozwałkować na prostokąt dwa razy większy od ciasta maślanego. Przykryć ciasto maślane ciastem pierogowym i wałkować. Złożyć na trzy i wstawić do lodówki. Czynność powtórzyć 4 razy. Używać do napoleonek, diablotek, pasztecików, rurek.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 2 min. |
Trudność | prosty |
Autor | eduszo |