Składniki:
1. mąka (2 szklanki)
2. jajko (1 sztuka)
3. proszek do pieczenia (2 łyżeczki)
4. cukier waniliowy (opakowanie)
5. cukier (4 łyżeczki)
6. śmietana (3/4 szklanki)
7. mleko (1/2 szklanki)
8. olej (do smażenia)
Jak przyrządzić?
Na blat wsypać 2 szklanki mąki, zrobić "dziurkę", wbić do niej jajko, wsypać proszek do pieczenia , cukier waniliowy, cukier, i śmietanę. Zagnieść ciasto. Jak bedzie za gęste to podlać mlekiem i żeby ładnie się zagniotło :) Ciasto podzielić na kulki i rozwałkować je cienko, tak żeby mieściły się po jednym na patelnię. Następnie na patelnię wlewamy olej i kładziemy racucha, najlepiej szpatułką do naleśników. Smażymy z obu stron :)
Potrzebne przybory:
stolnica , patelnia , szpatułka do naleśników
Jak podawać?
najlepiej smakuje z dżemem i mlekiem :}
można również z bitą śmietaną, owocami, cukrem pudrem, jogurtem kokosowym i wiórkami (pycha, sama to odkryłam :)
Uwagi:
Nie mam innych uwag, no może takie że z raz trzeba wymienić olej z patelni, to znaczy przerwać smażenie na chwilkę i opłukać patelnię bo się mąka troche na nią sypie z placków i się przypala.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 2 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | średnia |
Autor | Gwiazdeczka569 |