Składniki:
- 2 dag drożdży
- 30 dag maki razowej
- 3 dag masła
- sól
- 3 filety z kaczej piersi
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula
- garść majeranku
- pieprz
- 10 dag śmietany kremówki
- 1 łyzka ziaren sezamu
- 20 dag brusznic z miodem
- 750 ml wytrawnego bialego wina
- 1 łyżeczka ziarenek pieprzu.
Jak przyrządzić?
Przygotowanie: rozpuścić drożdże w 150 ml letniej przegotowanej wody. Z mąki, masła, połowy łyżeczki soli oraz drożdży zagnieść ciasto. Nakryć i odstawić w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi objętość. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć największą pierś, potem dusić pod przykryciem 8 minut. Pozostałe filety pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pokrojone mięso zemleć z cebulą i majerankiem na jednolitą masę. Doprawić solą i pieprzem. Śmietanę ubić na sztywno i połączyć z masą mięsną. Rozwałkować ciasto na kwadrat. Jego środek posmarować połową masy mięsnej. Na masie ułożyć podsmażoną pierś kaczą i posmarować jej wierzch resztą masy. Filet owinąć ciastem uformowanym jak bochenek chleba. Ciasto zwilżyć wodą i posypać sezamem. Piekarnik rozgrzać do temp. 200 stopni. Ciasto ułożyć na blasze oproszonej mąką. Blachę włożyć do piekarnika i piec ok. 50 minut. Rozgrzać wino. Dodać ziarenka pieprzu oraz brusznice, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Kaczkę w chlebie pokroić w plastry i podawać z sosem.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | bardzo trudny |
Autor | Bahus |