Składniki:
1 kurczak,
kawałek boczku wędzonego,
pół kostki masła,
pare ząbków czosnku,
przyprawa do pieczonego kurczaka.
Jak przyrządzić?
Kurczaka myjemy, osuszamy i nacieramy solidnie przyprawą do kurczaka- także w środku. Wstawiamy do lodówki na jakieś 2 godziny (niecierpliwi mogą na krócej). Kiedy kurczak przejdzie już przyprawą, rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Boczek kroimy w plasterki, nie bardzo cienkie i ukladamy w brytfance w której kurczak sie będzie piekł. Masło ucieramy z paroma wyciśniętymi ząbkami czosnku i za pomocą łyżki ładujemy ptakowi do środka. Nie spinamy niczym. Kładziemy kurczaka na plasterkach boczku i wstawiamy do piekarnika na środkową półkę. Nie przykrywamy niczym. Od czasu do czasu otwieramy piec i polewamy kurczaka sosikiem który się robi z masła i topiącego się boczku. Parę razy również obracamy. Po ok 1,5 godz kurczak powinien być gotowy.
Jak podawać?
Na sto sposobów - od razu z pieca, z dodatkiem frytek, młodych ziemniaczków, fasolki szparagowej, sałatki coleslaw, zielonej sałaty, ryżu, makaronu itp ;-) Można też na zimno, do sałaty i pieczywa.
Uwagi:
Jest to wyjątkowo pyszny sposób na upieczenie całego kurczaka - dzięki masłu i boczkowi mięso jest mięciutkie, soczyste, a delikatny posmak czosnku to przysłowiowa wisienka na torcie ;-) Ostatnio podałam do niego podsmażoną fasolkę szparagową (+cebula, czosnek, natka pietruszki, sól i pieprz) i ryżem pełnoziarnistym Wuja Bena. Do fasolki można dodać nasz boczek z brytfanki, a ryż polać odrobiną sosu z pieczenia. Palce lizać!
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | prosty |
Autor | punia |