Składniki:
Biszkopt: 4 jaja, niepełna szklanka cukru kryształu, 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej, 1/2 szkl. mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Krem: 1 szkl. kaszki manny, 1 szkl. wiórków kokosowych, 1 szkl. cukru, 1 szkl. czystej wódki, 1 kostka masła.
Jak przyrządzić?
Białka ubić ze szczyptą soli, dodać żółtka i cukier. Ubić. Dodać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Upiec biszkopt. Wystudzić. Przekroić.
Krem: kaszkę, wiórki, cukier wsypać razem do naczynia, wymieszać, zalać wódką, wymieszać. Odstawić na 12 godzin.Powstanie jednolita masa. Masło utrzeć, dodawać po łyżce masy ciągle ucierając. Przełożyć biszkopt. Powierzchu posmarować roztopioną czekoladą. Smacznego!
Uwagi:
Jest to ciasto dla dorosłych, oczywiście. Mało pracochłonne, ale bardzo smaczne.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | madra |