Składniki:
pierś z kurczaka,
pare suszonych grzybków,
cebula,
rama culinesse,
przyprawy: przyprawa do kurczaka, warzywko, papryka słodka, pieprz czarny, cebula granulowana,
sos sojowy,
śmietana 9%,
maggi.
Jak przyrządzić?
Grzybki kruszymy na mniejsze kawałki i zalewamy mniej więcej szklanką wody. Kiedy grzyby się moczą, myjemy kurczaka i kroimy na małe kawałki. na patelni rozgrzewamy ramę culinesse, kurczaka obsmażamy na mocnym ogniu na rumiano, posypując najpierw wszystkimi przyprawami oprocz warzywka. Kiedy mięso nabierze koloru, zmniejszamy trochę ogień, wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i smażymy do momentu jej podrumienienia. Po chwili dodajemy odsączone grzybki. Całość smażymy parę minut, następnie dolewamy trochę wody po grzybach, zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy do miękkości. Od czasu do czasu mieszamy, dolewamy ew. nieco wody grzybowej, posypujemy warzywkiem i skrapiamy sosem sojowym i maggi. Na sam koniec duszenia dodajemy 2 łyżki śmietany. Smacznego!
Jak podawać?
Ja podaję to danie z kaszą jęczmienną, ale równie dobrze smakuje z gryczaną albo brązowym ryżem.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Autor | punia |