Kurczak w galarecie
OLIWKA . • dawno temuA może masz ochotę przygotować na ten weekend coś wyjątkowego? Kurczak w galarecie to przecież danie, którego nie jada się co dzień. Jeszcze nigdy go nie robiłaś? Kiedyś musi być ten pierwszy raz. Przekonaj się, że pyszne potrawy wcale nie muszą być bardzo skomplikowane.
Przygotuj:
- 50 dag filetów z kurczaka,
- 1,5 litra bulionu drobiowego (może być z kostki),
- włoszczyznę (marchewka, pietruszka, por, kawałek selera),
- cebulę,
- listek laurowy,
- sól,
- ostrą paprykę,
- ziarenka czarnego pieprzu,
- 2–3 białka,
- 6 łyżeczek żelatyny,
- 2 jajka na twardo,
- zielony groszek.
1. Najpierw ugotuj kurczaka. Zalej go bulionem i dodaj liść laurowy, pieprz, obraną włoszczyznę oraz cebulę.
2. Kiedy mięso będzie prawie gotowe, dodaj szczyptę ostrej papryki. Możesz także doprawić wywar jarzynką.
3. Przecedź teraz wywar przez sitko. Z filetów powinny powstać małe kawałki, z warzyw zrób plasterki.
4. Teraz musisz chwilę popracować nad bulionem. Odtłuść go, podgrzej i sklaruj. Zrobisz to, dodając lekko ubite białka, gotując i nadal mieszając.
5. Jeszcze raz przecedź wywar i odmierz litr.
6. Przepis na galaretę nie jest trudny. Namocz żelatynę, a kiedy napęcznieje, rozpuść ją w gorącym bulionie i odstaw.
7. Do miseczek nałóż mięso i warzywa, zalej je tężejącą galaretą i wstaw do lodówki. Kiedy pierwsza warstwa zastygnie, udekoruj ją groszkiem, jajkiem na twardo i zalej pozostałą galaretą.
8. Pierś z kurczaka w galarecie jest już gotowa. Podawaj ją z sosem tatarskim, chrzanem lub majonezem. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze