Galareta z kurczakiem
KAROLINA • dawno temuPrzekąski na zimno zdarza się nam przyrządzać tylko od święta. Z tego też powodu, gdy zbliża się jakaś okazja, podczas której powinny się one znaleźć na stole, zwykle nie mamy za bardzo pojęcia, w jaki sposób je przygotować. Inspiracji wcale nie musimy szukać w kuchniach pochodzących z różnych zakątków świata, ponieważ polska tradycja kulinarna jest w stanie zaproponować nam kilka bardzo atrakcyjnych pomysłów. Począwszy od tak klasycznych potraw jak sałatka jarzynowa albo śledzie po kaszubsku, skończywszy na rybie po grecku albo tatarze wieprzowym. Ciekawym pomysłem na przygotowanie zimnej przystawki są galaretki, zarówno te w wydaniu na słodko, jak i słono. Nie zwlekaj i już teraz przeczytaj poniższy artykuł, by dowiedzieć się, jak zrobić galaretę z kurczaka. Zanim to jednak nastąpi, dobrze jest dowiedzieć się więcej na temat zastosowań i właściwości żelatyny spożywczej.
Żelatyna spożywcza
Jednym z nieodzownych elementów przyrządzania galaretki z kurczakajest żelatyna spożywcza. Znajduje ona zastosowanie w znacznie większej ilości potraw, niż nam się to może wydawać. Nie chodzi tutaj wyłącznie o kurę w galarecieczy też kolorowe galaretki uwielbiane przez nasze pociechy. Żelatyna dodawana jest do zdecydowanej większości deserów, zwłaszcza tych kupowanych w sklepie, lecz również wyrobów mięsnych bądź przetworów mlecznych. Dlaczego tak chętnie korzystają z niej producenci żywności? Wydaje się, że to najprostszy i nieszkodliwy sposób na to, by nadać danemu produktowi albo potrawie pożądaną konsystencję. Co więcej, żelatynę znaleźć możemy w kosmetykach i lekach, gdzie pełni funkcję zagęszczaczy. Czym jednak jest żelatyna? To nic innego jak substancja pozyskiwana z chrząstek i kości zwierząt, choć spotkać się możemy także z żelatyną roślinną. Jej pochodzenie jest zupełnie inne, chociaż właściwości są bardzo bliskie wieprzowej bądź drobiowejgalaretce. Wykorzystując żelatynę, a także naturalne właściwości mięsa, możemy przygotować kurczaka w galarecie. Już teraz zobacz, jak zrobić tę smaczną przekąskę na zimno.
Przepis na galaretkę z kurczaka
Do zrealizowania przepisu na galaretę z kurczaka będziesz potrzebowała następujących składników:
- około 1 kg mięsa drobiowego (mogą to być skrzydełka, nóżki),
- żelatyna,
- 2 marchewki,
- 1 seler,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
Mięso gotujemy w niewielkiej ilości wody (ok 1 l), tak aby pokryła mięso. Następnie pozbywamy się szumowin i gotujemy razem z warzywami do czasu, aż mięso będzie łatwo odchodziło od kości. Kolejnym krokiem jest ostudzenie wywaru i przecedzenie go. Następnie obieramy mięso, kroimy warzywa i podgrzewamy wywar, jednak w ten sposób, by nie ugotował się. Dodajemy do niego żelatynę – jej ilość uzależniona jest od ilości wody. W tym przypadku będzie to około 20 g. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Następnie dodajemy warzywa i delikatnie mieszamy, całość studząc w temperaturze pokojowej. Kiedy galaretka jest już chłodna, wstawiamy ją do lodówki. Najlepiej smakuje serwowana z dodatkiem octu.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze