Sałatka z kalafiora - pyszne śniadanie do pracy
OLIWKA . • dawno temuCzy Ty także żałujesz w pracy, że nie przygotowałaś sobie żadnego śniadania? Koleżanki wyjmują z lodówki jakieś pyszności, a Ty znów wybierasz się do sklepu po coś gotowego, niezdrowego i sztucznego. Pora z tym skończyć. Ja skończyłam. Na dziś zrobiłam sobie pyszną sałatkę z kalafiora. Już nie mogę się doczekać przerwy.
Przygotuj:
- 30 dag kalafiora (ja użyłam mrożonego)
- 30 dag brokułów (one też były z torebki)
- 4 pomidory
- puszkę kukurydzy
- główkę sałaty
- dymkę
- czosnek
- olej
- koperek
- sok cytrynowy
- musztardę
- sól
- pieprz
1. Najpierw umyj brokuły i kalafior, podziel je na różyczki i wrzuć do osolonego wrzątku. Po 5 minutach osącz warzywa i przelej je zimną wodą.
2. Umyj pomidoryi pokrój je w ósemki. Jeśli chcesz, możesz je wcześniej sparzyć i obrać ze skórki, nie jest to jednak konieczne.
3. Posiekaj dymkę oraz 2 ząbki czosnku. Kukurydzę osącz z zalewy.
4. A teraz sos do sałatki. Połącz 2 łyżki soku cytrynowego, 2 łyżki wody, łyżkę musztardy i 6 łyżek oleju. Zmieszaj dokładnie składniki, a następnie dodaj posiekaną dymkę i czosnek. Sos do sałatki dopraw solą i pieprzem.
5. Sałatka z kalafiora jest już prawie gotowa, ale brakuje jednego ważnego elementu – sałaty. Umyj zielone liście, rozdrobnij je i włóż do salaterki.
6. Na nich ułóż różyczki kalafiora i oczywiście brokułów, bo to przecież także pyszna sałatka brokułowa.
7. Jeszcze tylko pomidory, a później kukurydza, szczypiorek i sos do sałatki kalafiorowej. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze