Naleśniki meksykańskie
KAROLINA • dawno temuCo najbardziej lubisz w letnim wypoczynku? Prawdziwi pasjonaci kuchni starają się spędzić każdą chwilę na poznawaniu nowych smaków, dlatego też, bardzo często podróżując, starają się zdobyć jak najwięcej inspiracji. Niestety, zwykle kiedy wrócimy już do rodzinnego domu i codziennych obowiązków, mimo największych starań nie potrafimy odtworzyć smaku jedzonych nieraz w najdalszych zakątkach świata dań. Czasami, nawet gdy jesteśmy naprawdę blisko, okazuje się, że przygotowana przez nas potrawa naszym bliskim po prostu nie przypadła do gustu. Co zrobić w takiej sytuacji? Rozwiązanie jest banalnie proste! Wystarczy, że połączysz nowe pomysły na jedzenie z doskonale znanymi produktami i rozwiązaniami. Ciekawym źródłem inspiracji jest kuchnia meksykańska. Nie czekaj i już teraz przypomnij sobie, co jest dla niej najbardziej charakterystyczne i zobacz, jak przygotować naleśniki wykorzystujące jej elementy.
Kuchnia meksykańska
Zanim dokładnie dowiemy się, jaki jest przepis na naleśniki meksykańskie, warto jest przybliżyć sobie odrobinę tradycję kulinarną tego regionu. Na pewno kojarzysz ją z ogromnym bogactwem kolorów. Nie ma w tym nic dziwnego, ponieważ meksykańska kuchnia słynie z szerokiego wykorzystania fasoli, różnych rodzajów papryki i kukurydzy. Już te trzy produkty tworzą bardzo pokaźną mozaikę kolorystyczną. Oprócz tego kuchnia meksykańska słynie ze swej wyrazistości. W jaki sposób osiągane są intensywne smaki i aromaty? Wszystko to dzieje się dzięki odpowiedniej kompozycji rozmaitych przypraw, jak papryczka chilli, cynamon, oregano, kakao czy kolendra. Jedną z najbardziej znanych potraw jest burito. Jest to placek wykonany z mąki pszennej, w środku którego umieszczany jest farsz z czerwonej fasoli, śmietany, sera, mięsa, sałaty czy ryżu. Inspirując się tą potrawą, w prosty sposób przygotujemy naleśniki po meksykańsku. Jest to bardzo proste danie i jego przygotowanie zajmie ci niewiele czasu, a może być źródłem prawdziwej przyjemności.
Przepis na naleśniki meksykańskie
Do zrealizowania przepisu na naleśniki po meksykańskubędziesz potrzebowała następujących składników:
- ½ kg mąki,
- 1 szklanka mleka,
- 1 szklanka mąki,
- 2 jajka,
- szczypta soli,
- 1 opakowanie ryżu,
- 1 papryka zielona,
- 1 papryka czerwona,
- papryka słodka,
- papryka ostra,
- sos pomidorowy,
- oregano.
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej mleko, wodę, jajka i szczyptę soli. Składniki te dokładnie mieszamy, a następnie z otrzymanego ciasta smażymy naleśniki na niewielkiej ilości oleju. Kolejnym krokiem jest przygotowanie farszu. Do ugotowanego na sypko ryżu dodajemy drobno pokrojoną paprykę zieloną i czerwoną, a całość przyprawiamy papryką słodką i ostrą do smaku. Tak przygotowany farsz umieszczamy w cieście naleśnikowym, które następnie zawijamy. Teraz wystarczy tylko przed podaniem dodać na talerz sos pomidorowy z dodatkiem oregano i gotowe. Jeżeli chcesz, aby danie to było bardziej treściwe, możesz dodać do farszu podsmażone mięso wieprzowe albo drobiowe mielone, pieczarki albo kukurydzę, a całość doprawić papryczką chilli.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze