Kuchnia meksykańska
DAMIESA • dawno temuKuchnie świata dają duże możliwości prawdziwym koneserom smaków. Dla miłośników lekkich przekąsek idealnie nadają się potrawy rodem z Grecji, tym, którzy pragną najeść się do syta, odpowiadają często przysmaki ze słonecznej Italii, zaś tym, którzy lubią dania „na ostro”, powinny przypaść do gustu specjały „po meksykańsku”. Czym wyróżnia się ta kuchnia? Jakie potrawy są sztandarowymi pozycjami w każdej restauracji nawiązującej klimatem do tej części świata? Przekonaj się sama.l
Składniki w kuchni meksykańskiej
Meksykańskie przepisy na dania często są uznawane jako takie, które w szybki sposób zaostrzają apetyt… i jest w tym wiele prawdy! Do tego łączą w sobie tradycję tubylczych Indian i hiszpańskich konkwistadorów. Ich zaletą jest to, że są dość proste i niezwykle szybkie w przygotowaniu. Cechuje je do tego bogactwo różnorodnych składników. Wśród najczęściej wymienianych składników tamtejszych dań wymienia się ostre papryczki chilli, czerwoną fasolkę i kukurydzę, a także rośliny strączkowe. Jeśli chodzi o przyprawy, często stosuje się bazylię czy aromatyczne oregano. Podstawowym składnikiem wielu potraw jest tortilla, czyli okrągły, bardzo cienki pszenny lub kukurydziany placek, którym owija się wybrane składniki. Jest on przygotowywany na specjalnych patelniach z połączenia maki kukurydzianej lub pszennej oraz wody z solą. Przygotowany do tortilli farsz najlepiej jest podawać na ciepło, bo po wystygnięciu ciasto traci swoje walory smakowe i zmienia konsystencję, a to psuje kulinarne doznania. I co ważne: sos meksykański do dań to podstawa!
Rodzaje potraw meksykańskich
Tacos – to danie podobne do burrito, jednak zazwyczaj serwowanie jako przystawka. Nadziewane jest mięsem wołowym, cebulką, czosnkiem, pomidorami oraz przyprawami.
Quasadilla – składniki, jakie używa się do jej przygotowania, zależą od indywidualnych upodobań. Może to być więc roztopiony ser żółty z szynką, posmarowany paprykowo-pomidorowym sosem, ale świetnie sprawdzi się także dodanie do całości podsmażanych pieczarek, zeszklonej cebulki, małych kiełbasek czy nawet ziemniaków. Tortilla kukurydziana po zapieczeniu jest krojona w trójkąty, tak jak pizza. Quasadilla podaje się z sosem czosnkowym lub salsą.
Burritos – to meksykański naleśnik pszenny napełniony farszem przygotowanym z ryżu, kawałków mięsa i fasoli. Tortillę należy wcześniej lekko grillować lub podgrzać lekko na parze, aby ciasto było bardziej elastyczne i umożliwiło zrolowanie go po napełnieniu nadzieniem.
Nachos – to małe kawałki tortilli pokryte roztopionym serem. Taka przekąska serwowana jest zwykle do dań głównych jako przystawka. Nachos serwuje się często z pikantnym sosem salsa czy guacamole, ale spotyka się je także podawane ze śmietaną.
Enchiladas – danie to jest przygotowywane z kukurydzianej tortilli, podsmażanej na gorącym oleju. Kiedy ciasto jest miękkie, napełnia się je sosem i wybranym farszem (np. mięsem, warzywami, owocami morza czy nawet ziemniakami połączonymi z twarogiem). Następnie układa się je w żaroodpornym naczyniu warstwowo, polewając sosem i posypując serem, a następnie lekko zapieka, aby składniki się ładnie połączyły.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze