Quesadillas – czyli coś po meksykańsku
DAMIESA • dawno temuW Meksyku to potrawa podawana na śniadanie. Płaty cienkiego ciasta z mąki kukurydzianejpieczonej na blasze na otwartym ogniu z pysznym farszem, najczęściejkrojone w trójkąciki lub zawijane jak pierogi, zawojowowały także moje serce i od jakiegoś czasu wypróbowuje je pod każdą postacią, każdorazowo eksperymentując z nadzieniem tego dania. A tu opcji mamy pod dostatkiem i możemy dowolnie bawić się ze składnikami, tworząc coraz to nowsze przepisy.
Ciasto do tortilli(jeśli mamy szczęście je znaleźć), możemy kupić w sklepie. Natomiast dla chętnych ich własnoręcznego przyrządzenia, polecam użyć w tym celu aluminiowej tacki. Najlepsze wychodzą usmażone na grillu, ale ponieważ o tej porze roku nie mamy możliwości takiego ich wykonania, można je zapiec w piekarniku, lub po prostu podsmażyć na patelni.
Ja dziś polecam quesadillas z serem, kurczakiem i ananasem.
Produkty potrzebne do ciasta:
150 g mąki kukurydzianej
150 g mąki pszennej
Olej
Składniki mieszamy ze sobą dodając nieco wody, dla ułatwienia wyrobienia ciasta, a następnie rozwałkowujemy, aby stworzyć cienkie placki. Następnie ciasto dzielimy w trójkąty, w które w późniejszym etapie zwiniemy farsz.
Produkty potrzebne na farsz:
Miękki ser żółty
Kawałki kurczaka
Ananas w puszce
Sos salsa
Do płatów ciasta wkładamy ser żółty, kawałki kurczaka i drobno pokrojone ananasy. Możemy lekko zawinąć rogi, aby nadzienie nie wypadło nam podczas pieczenia, a następnie wkładamy do piecyka, lub podsmażamy na patelni.
Myśleliście, że zapomniałam o wegetarianach? Oczywiście, że nie. Dla nich polecam wypróbowanie quesadillas z ziemniakami. Smak będzie zupełnie inny od tego tradycyjnego, a dość plastyczny w formowaniu farsz, pozwoli nam zrobić w wiele grubsze kawałki tego smacznego ciasta, które w tym przypadku możemy uformować w pierogi, zawijając jego krańce i ściśle ze sobą zespalając.
A więc:
Najpierw gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie. W tym czasie na patelni możemy podsmażyć cebulkę na tłuszczu, aby się zeszkliła i ładnie zarumieniła. Potem łączymy oba składniki, dodajemy do nich stary ser żółty i ugniatamy, aż do momentu, aż powstanie puree. Na koniec możemy dodać nieco przypraw (ja polecam oregano). Tak przygotowaną masę wkładamy do tortilli i zapiekamy. Ten rodzaj quesadillas najlepiej podawać z sosem majonezowym, lub czosnkowym.
Proste, prawda? A przepisów jest co nie miara. Wystarczy tylko trochę wyobraźni i pomysłami na pyszne quesadillas można sypać jak z rękawa!
Zatem do dzieła mój Drogi Amigo!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze