Składniki:
- 4 jaja,
- 5-6 ugotowanych ziemniaków,
- 150 g kiełbasy,
- 2 łyżki groszku konserwowego lub fasolki szparagowej,
- ząbek czosnku,
- sól, pieprz,
- 2 łyżki oleju do smażenia.
Jak przyrządzić?
Jaja wbić do miski, dokładnie roztrzepać widelcem, dodać pokrojone w talarki ziemniaki, pokrojona w paseczki wędlinę, groszek konserwowy, posiekany czosnek, sól, pieprz wszystko razem wymieszać. Rozgrzać na dużej patelni tłuszcz, wlać masę jajeczna z dodatkami, smażyć na wolnym ogniu tak jak omlet. Jeść na gorąco lub na zimno.
Jak podawać?
Na ciepło lub zimno, odziwo dobrze smakuje z sosem pomidorowym z dużą ilością bazylii. A do tego - koniecznie czerwone wino.Potrawa nadaje się na lekką, letnią kolację albo tzw. "podobiadek".
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-3 porcje |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 4 zł |
Autor | KASIA |