Przepis na sos meksykański
DAMIESA • dawno temuKuchnia meksykańska słynie z wyrazistego, pikantnego smaku, dlatego liczba jej koneserów jest pokaźna. Tortilla, nachos, tacos, quesadilla to tylko nieliczne z potraw, z których słynie ten kraj. W kuchni tej, szczególnie chętnie, wykorzystuje się różnego rodzaju papryki i fasole. Do takich dań bez aromatycznego sosu jednak ani rusz. Jak zrobić sosmeksykański?
Przygotuj:
- czerwoną paprykę,
- cebulę,
- oliwę z oliwek,
- 2 papryczki chili (mogą być w sproszkowanej wersji),
- oregano,
- fasolkę czerwoną z puszki,
- kukurydzę,
- koncentrat pomidorowy,
- kilka ząbków czosnków,
- 4 pomidory,
- sól i pieprz.
Sposób wykonania.
- Paprykę dusimy na oliwie z oliwek.
- Pomidory parzymy na patelni, zdejmujemy skórkę i dodajemy do papryki.
- Do całości wrzucamy zeszkloną cebulkę, rozgnieciony czosnek i papryczki chili (nie za dużo, bo w przeciwnym razie sos będzie zbyt ostry). Przez chwilę trzymamy na patelni, a po zdjęciu mieszamy z koncentratem pomidorowym.
- Łączymy sos z odcedzoną fasolką czerwoną i kukurydzą.
- Doprawiamy solą, pieprzem i oregano.
Sos świetnie nadaje się do warzyw zapiekanych z ryżem, burritos, jako dodatek do pizzy, zapiekanek, drobiowych filetów czy w wersji schłodzonej do pikantnych kanapek. Przed podaniem warto udekorować potrawę listkiem bazylii.
Smakuje także, jeśli dodamy do niego szczyptę curry.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze