Salami - przepisy
DAMIESA • dawno temuTen rodzaj suszonej kiełbasy pochodzenia wieprzowego bądź wołowego i okrytego białym nalotem jest świetnym dodatkiem do wielu potraw. Charakterystyczny, lekko ostry i nieco słonawy smak nadaje im niebywały aromat. Jego miłośnicy muszą mieć jednak na uwadze to, że salami jest dość kaloryczne, więc warto dodawać go do ulubionych dań jedynie „od święta”.
Jajecznica z salami - mięso świetnie będzie się komponować z papryką. Do tych składników dodajemy oregano, mieszamy z jajkiem i smażymy na maśle, aż do momentu, gdy masa się zetnie. W końcowym etapie dorzucamy także starty ser żółty. Nie polecam dodawania soli i pieprzu, bo potrawa sama w sobie będzie miała słony smak. Jajecznicę podajemy z pieczywem czosnkowym.
Pizza z salami - tutaj sprawdzi się połączenie salami z pomidorami, oliwkami oraz cebulką. Do tego ser parmezan i oregano. Domowa pizza będzie lepiej smakować, jeśli przyrządzimy do niej sos pomidorowy.
Sałatka z salami - dobrym połączeniem będzie salami, czerwona fasolka i szczypiorek wymieszany z majonezem. Warto do takiej kompozycji wpleść również suszone pomidory, cebulkę i garść świeżo posiekanej bazylii.
A na tym nie koniec kreatywnych pomysłów na dania z salami w roli głównej? Kto z Was dopisze ciąg dalszy?
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze