Najdziwniejsze składniki w kuchni. Czy zjadłabyś taki przysmak?
JOANNA HIRSZLER • dawno temuZapewne od podstaw znasz, a także kojarzysz tradycyjną kuchnię polską i z całą pewnością jesteś w niej zakochana. Niekiedy jednak w gospodarstwach domowych można spotkać składniki, które zazwyczaj nigdy nie są wykorzystywane do przygotowania polskich dań. Będziesz zaskoczona ich dziwacznością!
Agar-agar
To wegetariańska alternatywa dla żelatyny, która jest wytwarzana z glonów z gromady krasnorostów. Wykorzystuje się ją do przyrządzenia pysznych galaretek, deserów i gęstych kremów. Wegetarianie często traktują agar-agar również jako składnik zagęszczający do zup. Co ciekawe, wykazuje on również właściwości łagodnie przeczyszczające i jest idealny dla osób borykających się z uporczywymi zaparciami.
Karczochy
Jadalne główki tych roślin są popularne w Hiszpanii, a także we Francji i Włoszech. Przed spożyciem wystarczy usunąć z karczocha twarde łuski pokrywające ten kwiatostan. Warzywo to posiada charakterystyczny, cierpko-gorzki smak uwarunkowany zawartą w jego składzie cynaryną. Co ciekawe, składnik ten wspomaga procesy metaboliczne, a tym samym przyśpiesza odchudzanie sylwetki.
Suszone rybki anchois
Można je kupić paczkowane niczym chipsy. Rzeczywiście te suszone rybki stanowią doskonałą przekąskę do piwa. Można je podawać również na wiele innych sposobów, np. razem z ryżem czy pastą przyrządzoną z suszonych pomidorów. A może w twojej kuchni można znaleźć inne, intrygujące składniki?
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze