Elektryczna, indukcyjna czy gazowa? Wybierz idealną kuchnię do swoich potrzeb
URSZULA RUCIŃSKA • 11 miesięcy temuMateriał sponsorowany przez Euro-net
Kuchnia to serce każdego domu – i nie mówimy jedynie o wnętrzu, ale przede wszystkim o sprzęcie, dzięki któremu powstają pyszne, domowe posiłki. Dla osób, które kochają gotować, kuchnia jest podstawowym i nieodzownym elementem wyposażenia. Planujesz zakup nowej kuchenki? Podpowiadamy, jaki model sprawdzi się w twoim mieszkaniu.
Choć żyjemy w coraz większym pośpiechu, domowe posiłki wciąż stanowią ważny element rodzinnego życia. Świeże, własnoręcznie przygotowane dania są nie tylko smaczne i zdrowe, ale także jednoczą domowników i pozwalają na chwilę oderwać się od codziennej rutyny. Ciepłe dania nie królują jedynie w obiadowym menu – coraz częściej przyrządzamy je także na śniadanie i kolację. Aromatyczna owsianka, smażone jajka, omlety i naleśniki – trudno oprzeć się takim domowym przysmakom, prawda? Nie moglibyśmy cieszyć się ich smakiem, gdyby nie kuchenka, która umożliwia gotowanie, duszenie i smażenie. Na rynku znajdziemy kuchnie elektryczne, gazowe oraz indukcyjne. Co je różni i którą warto wybrać?
Kuchenka elektryczna w nowoczesnej odsłonie
Kuchnia elektryczna to prawdziwa klasyka, obecna w polskich domach od lat. Jednak dopiero niedawno jej design zmienił się na tyle, że wróciła do łask i zyskała spore zainteresowanie wśród klientów. Jej głównym atutem jest blat ceramiczny, który nie tylko efektownie wygląda, ale także jest bardzo prosty w obsłudze. Z kuchnią elektryczną sprawnie przygotujemy ulubione potrawy. Ceramiczną płytę grzewczą łatwo utrzymać w czystości, a do tego większość modeli wyróżnia niskie zużycie energii i krótki czas gotowania. Zakup nowoczesnej kuchni elektrycznej to koszt ok. 2000 zł, jednak możemy mieć pewność, że taki sprzęt posłuży nam długie lata.
Innowacyjna indukcja
Kuchnia z blatem indukcyjnym to najnowocześniejsze rozwiązanie, które na przestrzeni ostatnich lat zyskało wielu zwolenników. Dlaczego? Ten rodzaj kuchni wyróżnia się efektywnym i energooszczędnym działaniem. Sekret sukcesu tkwi w technologii indukcyjnej, którą tworzą cewki wytwarzające zmienne pole elektromagnetyczne. Co ważne, ciepło wytwarza się tylko w naczyniu, a nie na całej powierzchni płyty, dzięki czemu oszczędzamy energię. Ponadto kuchnia indukcyjna wyróżnia się nowoczesnym, eleganckim wyglądem. Będzie nie tylko niecenionym pomocnikiem, ale także prawdziwą ozdobą twojej kuchni.
Gotuj na pełnym gazie
Kuchnie gazowe pamiętają jeszcze czasy młodości naszych mam i babć, jednak współczesne modele w niczym nie przypominają sprzętów sprzed kilku dekad. Dzięki nowoczesnej technologii gotowanie na gazie jest szybkie, łatwe i w pełni bezpieczne. Urządzenie ogrzewane jest gazem ziemnym, który kosztuje znacznie mniej niż prąd, a do tego czas gotowania, duszenia i smażenia znacznie się skraca. Do niewątpliwych zalet kuchni gazowych należy ich funkcjonalność. Na palnikach możemy stawiać naczynia wykonane z różnych tworzyw – także te żaroodporne oraz brytfanny. Eksperci przyznają, że gotowanie na gazie zapewnia lepszy smak potraw, a do tego jest znacznie bardziej ekonomiczne. Kuchnia gazowa wyróżnia się także znacznie niższą ceną w porównaniu do kuchni indukcyjnych czy elektrycznych. Ceny takiego urządzenia zaczynają się już od 800 zł. W przystępnej kwocie mamy gwarancję jakości, niskie rachunki za gaz i przede wszystkim wyśmienity smak ulubionych dań.
Materiał sponsorowany przez Euro-net
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze