Indyk w pysznej sałatce
ISABELLE • dawno temuLubisz sałatkowe połączenia mięsa, przypraw, owoców i innych dodatków? Jak bardzo niekonwencjonalne przepisy masz w głowie? Wiele kobiet uwielbia zabawę w kuchni – eksperymentowanie z ziołami czy warzywami. Tak naprawdę w garnku, na patelni czy w misce wszystko do siebie pasuje, tylko trzeba nadać składnikom odpowiednie proporcje. Pomysłów na sałatki mięsno-owocowe jest mnóstwo, jednak zaryzykuję i zaproponuję ciekawe połączenie: indyk, pistacje i grejpfrut. Co wy na to?
Właściwości indyka i pistacji
Mięso z indyka uważane jest, zwłaszcza przez gospodynie starszej daty, za niezbyt dobre, suche i mało aromatyczne. Jednak liczba zwolenników tego chudego i czystego mięsa jest dużo większa. Odpowiednio przygotowany indyk jest smaczny i apetyczny, ponadto posiada wiele cennych wartości i wpływa korzystnie na układ nerwowy, mięśniowy i na pracę serca. Jednym słowem: jest smaczne, zdrowe i niskokaloryczne, a o to chodzi każdej z nas.
Najchudsze partie indyczego mięsa zawierają zaledwie 5% tłuszczu. Nawet jeśli kawałek jest nieco bardziej tłusty, są to głównie dobre nienasycone kwasy tłuszczowe, podobnie jak w rybach, które nie przyczyniają się do wzrostu poziomu cholesterolu we krwi. Mięso indyka w 10 dag ma zaledwie 140 kcal! To naprawdę niewiele. Indyk jest wykorzystywany w dietach i gorąco polecany przez dietetyków.
Mięso z indyka to także doskonały sposób, by pokonać stres, bowiem zawiera witaminy z grupy B, w szczególności B12, kwas foliowy i niacynę. Oprócz tego znajdziemy w nim potas, cynk, magnez i żelazo, które wpływają na rozładowanie napięcia nerwowego, rozluźniają mięśnie i przeciwdziałają zmęczeniu. Tak więc smaczny obiad z kawałkiem indyczego mięsa, doda nam energii do dalszego działania oraz poprawi humor.
Pistacja też ma swoje walory, które przypadną kobietom do gustu. Nie bez powodu pistacje nazywane są „smukłymi orzechami”. Jeden orzech pistacji to tylko 3 kalorie (pozostałe gatunki orzechów zawierają o wiele więcej), co w połączeniu z zawartością tłuszczu sprzyja utrzymaniu zgrabnej sylwetki. Pistacje wyróżnia również wysoka zawartość błonnika wspomagającego pracę układu pokarmowego. To więcej niż w identycznej porcji orzechów włoskich i prawie tyle samo co w porcji płatków owsianych!
Pistacje cenione są również za właściwości wspomagające w leczeniu chorób i schorzeń. Pomagają chronić serce i utrzymać je w dobrej formie. Włączając pistacje do codziennej diety, dostarczamy niezbędnej ilości luteiny oraz związków, które obniżają ryzyko chorób oczu, w tym zwyrodnienia plamki żółtej.
Sałatka z indyka, pistacji i grejpfruta
Nie tylko indyk i pistacje są bardzo zdrowymi składnikami proponowanej sałatki. Grejpfrut oczywiście też ma swoje zalety. Jak większość owoców nie tuczy, a dostarcza: witaminy, minerały oraz związki organiczne. Ponadto jego oryginalny smak zawsze idealnie komponuje się z innymi owocami czy mięsem. Spróbuj sama, czy w przypadku tej sałatki zdrowie równa się smakowi.
Składniki:
Sałatka:
4 obrane ze skórki filety z piersi indyczej (200 g każda),
80 ml oliwy z oliwek,
1 pokrojona w plastry cytryna,
pieprz czarny do smaku, świeżo mielony,
sól morska do smaku,
10 g posiekanej, świeżej natki pietruszki,
65 g posiekanych pistacji,
½ pokrojonej w plasterki czerwonej cebuli.
Polewa z jogurtu:
250 ml jogurtu naturalnego,
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek,
1 łyżka stołowa soku cytrynowego,
sól i pieprz do smaku.
Sałatka – sposób przygotowania:
Pokrój filety z indyka w cienkie plastry. Następnie połóż kawałki na desce do mięsa, włóż do torebki izolacyjnej i zacznij ubijać młotkiem kuchennym do momentu, aż będą mieć ok. 5 mm grubości. Jeśli mięso jest bardzo delikatne, możesz użyć zamiast młotka także wałka do ciasta. Potem ułóż kawałki mięsa w naczyniu ceramicznym i polej 60 ml (¼ filiżanki) oliwy z oliwek. Rozprowadź cytrynę i pieprz na indyku, zakryj i zostaw w lodówce na ok. 30 minut. Po tym czasie rozgrzej dużą patelnię, a indyka wyjmij z marynaty i posól. Przez najwyżej minutę smaż mięso tak, aby przypiekło się z każdej strony na złoty kolor (patelnia musi być porządnie rozgrzana). W miseczce połącz pistacje, pokrojonego w kostkę grejpfruta, cebulę, zioła, chili i pozostałą oliwę. Dopraw jeszcze solą, jeśli trzeba. Indyk już na małym ogniu powinien się usmażyć po ok. 15 minutach. Na talerze nałóż najpierw dodatki, a na wierzch kawałki mięsa. Całość polej sosem jogurtowym, który otrzymasz, łącząc wyżej wymienione składniki.
Powodzenia!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze