Odmiany papryki
DAMIESA • dawno temuNa jej bazie można przyrządzić pyszny gulasz, wykorzystać do sosu salsa, czy stworzyć pyszną meksykańską sałatkę. Papryka, niezależnie od rodzaju nadaje potrawom unikalny smak, a przy tym jest bogata w witaminę C, która uszczelnia naczynia krwionośne, reguluje trawienie i przeciwdziała przeziębieniom oraz takie minerały jak: żelazo, potas, wapń czy fosfor. Ten, kto dotychczas nie był więc jej koneserem powinien jak najszybciej zmienić zdania i na stałe wpleść ją do swojego jadłospisu.
Rodzaje papryki
Chili– staje się coraz bardziej popularna w kręgach gwiazd Hollywood'u za sprawą właściwości odchudzających. Jest ona silnym orężem w odchudzaniu i znacznie przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej.
Papryka fioletowa– bardzo wyrazista w smaku, dlatego nadaje się do sałatek i duszenia.
Papryka czerwona – na łagodny smak, więc można ją jeść na surowo np. do kanapek. Świetnie smakuje także usmażona wraz z innymi warzywami pod postacią pożywnego riosotto.
Papryka zielona – dobra do smażenia i duszenia. Jej delikatny smak sprawia, że może ona być podstawowym składnikiem dania głównego. Nadaje się także do mrożenia.
Działanie papryki
Leczy niestrawność i zaparcia, a do tego jest niskokaloryczna, więc można jej używać do woli. Słowem to świetna potrawa na odchudzanie! Wzmacnia naczynia krwionośne i powoduje wzrost odporności organizmu. Co ciekawe posiada ona także działanie bakteriobójcze i rozgrzewające.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze