Surówka z papryki
KAROLINA • dawno temuDzięki ciągłemu rozwojowi wspaniałej sztuki kulinarnej jedzenie stało się dla nas nie tylko koniecznością, ale przede wszystkim niezwykłą przyjemnością dostarczaną każdego dnia. Co prawda część naszych nawyków żywieniowych nie jest godna pochwały, jednakże kiedy wreszcie zrozumiemy, że zdrowe jedzenie nie jest przeciwieństwem smacznego, zmieni się także nasze samopoczucie. Zaryzykować można stwierdzenie, że łatwo jest to powiedzieć, trudniej zrobić, kiedy kupowane w sklepach pomidory nie miały smaku, a zjedzenie zielonego ogórka kończyło się kłopotami żołądkowymi. Wraz z nadejściem wiosny trzeba jednak uczciwie pożegnać się z tym nie zawsze prawdziwym wytłumaczeniem i zabrać się za zmianę dotychczasowych nawyków żywieniowych. Nie wystarczy, że ograniczymy jedzenie do jednej paczki chipsów bądź też odmówimy sobie kieliszka wina. Kluczową sprawą jest całkowita zamiana dotychczasowych potraw na pełne witamin warzywa. Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, jakie dania możemy wyczarować, bazując na jednym warzywie. Pierwszym krokiem do zdrowego trybu życia jest zapoznanie się z potrawami z papryki, a przede wszystkim z przepisem na surówkę, która zastąpi nam nawet ulubione frytki.
Potrawy z papryki
Można odnieść nieodparte wrażenie, że zmiany zachodzące za oknem wpływają na nasz apetyt na poszczególne produkty. W czasie pojawiania się liści na drzewach nikt nie myśli już o kiszonej kapuście albo bigosie, natomiast coraz większą ochotę mamy na coś zielonego na talerzu. Należy jednak zaznaczyć, że nie warto jest kusić się na kupowanie pierwszych truskawek w marcu, ponieważ nie będą one miały zbyt wielu wartości odżywczych. Jednym z warzyw, które może pomóc nam przetrwać ten trudny okres jest papryka. Okazuje się, że to produkt nie tylko smaczny, ale także zdrowy i znakomicie nadający się do dietetycznych potraw. Dość wspomnieć tu chociażby faszerowaną paprykę albo też wyśmienite leczo. Potrawy z paprykioprócz walorów zdrowotnych posiadają także całą gamę smaków, ponieważ można przyrządzić je na ostro, słodko, ale również kwaśno. Przykładami takich ostrych dań z paprykisą gulasz węgierski bądź zupa gulaszowa, lecz również każda potrawa z udziałem papryczki chilli. Kiedy trochę bliżej przyjrzymy się omawianemu warzywu, wówczas dostrzeżemy, że papryka to nie tylko znakomita gwiazda występująca w głównej roli, lecz także produkt, który możemy z powodzeniem wykorzystać w przepisie na surówkę. Jeżeli masz ochotę na pyszną surówkę z papryki czerwonej, podążaj za krokami poniższego przepisu.
Przepis na surówkę
Do przygotowania surówki z papryką będziesz potrzebowała:
- 2 czerwonych papryk,
- 1 żółtej papryki,
- czarnych oliwek,
- świeżych liści bazylii,
- oliwy z oliwek,
- 2 ząbków czosnku,
- pół łyżeczki octu,
- pieprzu,
- soli.
Papryki dokładnie myjemy i wyciągamy z nich gniazda nasion. Następnie kroimy paprykę w dość drobną kostkę, jednak taką, aby chwytanie jej widelcem nie stanowiło większych trudności. Następnie odcedzamy sporą garść czarnych oliwek z zalewy. Wszystkie warzywa umieszczamy w naczyniu.
Do kubeczka wlewamy dwie łyżki oliwy z oliwek, dwie łyżki wody i pół łyżeczki octu. Dodajemy do całości rozgnieciony czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Przygotowanym sosem polewamy warzywa. Na koniec wzbogacamy smak surówki świeżo posiekanymi liśćmi bazylii.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze