Trzy pomysły na farsz do cannelloni (i nie tylko)
MICHAŁ PAWEŁCZYK • dawno temuPierwotnie ten tekst miał być o czymś zupełnie innym, ale piszę go „na głodnego”, a przez tekst Damiesy mam straszną ochotę na cannelloni. Tyle moich osobistych wynurzeń.
A co do cannelloni – któż za nimi nie przepada? Wspaniałe makaronowe „rurki” z nadzieniem, jakie tylko człowiek może sobie wymarzyć… Czy to z mięsem, ze szpinakiem, z warzywami, z soją… Wszystkie są przepyszne. A że pogoda i tak jest do bani, to polecam zostać w domu i przyrządzić sobie takie frykasy…
Farsz pieczarkowy z boczkiem
- 200g pieczarek,
- 100g chudego boczku,
- 2-centymetrowy kawałek imbiru,
- 1 cebula,
- 1 jajko,
- sól, pieprz, majeranek,
- olej
Pieczarki dokładnie myjemy i drobno siekamy. Następnie podsmażamy je na oleju, aż staną się miękkie i puszczą soki. Wtedy dodajemy do nich pokrojony w niedużą kostkę boczek i smażymy całość około 10 minut na średnim ogniu. Po tym czasie powinny zacząć łapać kolor. Jeśli tak się dzieje, to najwyższy czas dodać na patelnię bardzo drobno posiekane cebulę i imbir. Podsmażamy całość jeszcze 2 minuty, po czym zdejmujemy z ognia. Farsz dokładnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu i przekładamy do miski. Następnie go doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem i wbijamy do niego jedno jajko.
Farsz warzywny
- 6 różyczek brokuła,
- 2 rzodkiewki,
- 1 duża marchewka,
- 1 żółta papryka,
- 50g startego sera żółtego (najlepiej ementalera),
- sól, pieprz,
- gałka muszkatołowa
Tutaj wykonanie nie będzie miało w sobie absolutnie nic trudnego:
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i pozbywamy się z nich niechcianych części. Marchewkę dodatkowo obieramy. Dodajemy starty na tarce o dużych oczkach żółty ser, dokładnie mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.
Farsz mięsno — szpinakowy
- 100g mięsa mielonego, wieprzowo – wołowego,
- 100g liści szpinaku,
- 50ml śmietanki 30%,
- 25g sera lazur,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 cebula,
- sól, zielony pieprz
- olej
Mięso smażymy na mocno rozgrzanym oleju. W czasie smażenia wszystkie grudki dokładnie rozbijamy drewnianą łyżką. Gdy tylko mięso zacznie łapać kolor dodajemy do niego bardzo drobno posiekaną cebulę i pokrojone w cienkie plasterki ząbki czosnku. Całość smażymy jeszcze około 4 minut. Po tym czasie dodajemy dokładnie wypłukane liście szpinaku. Następnie zmniejszamy ogień na średni i przykrywamy patelnię. Gdy szpinak zredukuje swoją objętość o połowę, dodajemy pokrojony w kosteczkę ser lazur i doprawiamy całość solą i zielonym pieprzem. Jak tylko ser się rozpuści całość zalewamy śmietanką i trzymamy na ogniu, dopóki śmietanka nie zgęstnieje (jakąś minutę).
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze