Świętuj z nami Światowy Dzień Makaronu. Poznaj 2 ciekawe inspiracje Kingi Paruzel!
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temu25 października obchodzimy Światowy Dzień Makaronu. Grzechem byłoby więc nie uświetnić sobotniego dnia makaronową potrawą. Jeżeli nie masz pomysłu na to typowo włoskie danie, wypróbuj jeden z przepisów, którymi podzieliła się z nami Kinga Paruzel, finalistka I edycji Master Chef.
Ten artykuł ma 2 strony:
Dobry makaron, czyli jaki?
Jak wynika z badań przeprowadzonych na zlecenie Polskiej Izby Makaronu, makaron jest drugim co do popularności dodatkiem do naszych dań. Częściej sięgamy jedynie po ziemniaki. Rosnącym zainteresowaniem cieszą się makarony produkowane wyłącznie z pszenicy durum, która dostarcza białka, minerałów i witamin – tłumaczy Anna Laskowska, Brand Manager w firmie Podravka. Dodatkową zaletą makaronu durum jest fakt, że po ugotowaniu nie skleja się i zachowuje sprężystość.
Kokardki z pesto z zielonej pietruszki i słonecznika
To pierwsza makaronowa inspiracja Kingi Paruzel, przeznaczona dla 3–4 osób. Do jej przygotowania będziesz potrzebować:
- 350 g makaronu kokardki,
- 100 g łuskanego słonecznika,
- 100 ml oleju rzepakowego,
- 100 g sera Bursztyn,
- pęczek koperku,
- pęczek pietruszki,
- pieprz,
- zestaw przypraw (np. Vegeta Natur).
Ser zetrzyj drobno na tarce, a pietruszkę i koperek posiekaj. Przy pomocy miksera zetrzyj ser, słonecznik, koperek i pietruszkę, a następnie dopraw pieprzem i Vegetą. Ugotuj i odcedź makaron, a następnie połącz go z przygotowanym pesto.
Podoba ci się ten przepis? Zobacz kolejny na drugiej stronie!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze