Czas na makaron – czyli o pastach słów kilka
MICHAŁ PAWEŁCZYK • dawno temuKuchnia włoska słynie z bogactwa makaronów – zarówno w kwestii kształtu, jak i przepisów na ich przygotowanie. Najpopularniejszymi są oczywiście spaghetti bolognese i carbonnara – i te z reguły przygotowujemy w domu. A pozostałe? Rozkoszujemy się nimi w restauracjach, rozpływamy (albo i nie) w zachwytach i nawet nam do głowy nie przyjdzie zrobić takie cuda w domu. STOP. A czemu nie? Przecież to nie jest trudne…
Poniżej znajdziecie trzy przepisy na naprawdę proste w przygotowaniu, a wspaniałe w smaku makarony, którymi z pewnością zachwycicie drugą połowę/rodzinę/znajomych.
Capelli d'angelo z sosem serowo – paprykowym
- 1 czerwona papryka,
- 1 zielona papryka,
- 1 żółta papryka,
- 1 cebula,
- 100g sera mascarpone,
- 180g makaronu capelli d'angelo (anielskie włosy),
- 40g masła,
- natka pietruszki,
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
Rozgrzewamy masło na dużej patelni (dodajemy do niego trochę oleju – wtedy się nie przypali) i wrzucamy pokrojoną w drobna kostkę cebulę. Smażymy aż zacznie łapać kolor. W tym samym czasie kroimy papryki w dość dużą kostkę. Po około5 minutach (tyle powinno cebuli wystarczyć) dorzucamy paprykę na patelnię, zmniejszamy ogień, solimy, pieprzymy, dodajemy ziół prowansalskich i dusimy przez 8 – 10 minut. Następnie dodajemy ser mascarpone i dokładnie mieszamy. W tym czasie wstawiamy wodę na makaron. Gdy tylko doprowadzimy ją do wrzenia solimy ją, wrzucamy makaron i gotujemy przez ok. 3 minuty, cały czas mieszając. Następnie odcedzamy, dodajemy do naszego sosu na patelnię i dokładnie mieszamy. Rozkładamy na dwa talerze i posypujemy siekaną natką pietruszki.
Penne all'amatriciana ze świeżymi pomidorami
- 75g wędzonego boczku,
- 2 duże pomidory,
- 1 cebula,
- 1 papryczka chilli,
- 180g makaronu penne,
- sól, pieprz,
- parmezan,
- oliwa z oliwek
Rozgrzewamy oliwę na dużej patelni. Dodajemy pokrojoną cebulę (w piórka), boczek (w paski) i chilli (w talarki). Smażymy na małym ogniu 6 – 8 minut, często mieszając. Po tym czasie dodajemy obrane ze skórki pomidory i doprawiamy samym tylko pieprzem. W tym czasie gotujemy wodę, solimy ją, wrzucamy do niej makaron i gotujemy do stanu 'al-dente', po czym odcedzamy. Wrzucamy penne do sosu, dodajemy trochę startego parmezanu i dobrze mieszamy. Dopiero teraz dodajemy sól (ewentualnie, boczek sam w sobie jest słony, a jeśli trochę przesoliliśmy makaron, to potrawa pewnie nie będzie potrzebowała soli). Rozkładamy do dwóch misek i posypujemy drobno startym parmezanem.
Sedani na maśle borowikowym
- 75g borowików (mrożonych, lub świeżych),
- 50g masła,
- 50ml białego, wytrawnego wina,
- 180g makaronu sedani,
- 1 szalotka
- sól, pieprz,
- parmezan,
- oliwa z oliwek
Na patelni rozgrzewamy ok. pół łyżki stołowej oliwy. Grzyby kroimy na dość duże kawałki i wrzucamy na dobrze rozgrzany tłuszcz (jeśli korzystamy z mrożonych – najpierw wrzucamy je do gorącej wody na 5 minut). W tym samym czasie nastawiamy wodę na makaron i ją solimy. Gdy nasze borowiki ładnie się przyrumienią wlewamy na patelnię wino i odparowujemy z niego cały alkohol. Mniej więcej w tym momencie powinniśmy wrzucić makaron do gotującej się wody. Grzyby solimy (soli naprawdę niedużo) i doprawiamy je sporą ilością pieprzu. Następnie dodajemy masło, zmniejszamy ogień i mieszając od czasu do czasu pozwalamy, aby sos maślany przeszedł zniewalającym smakiem i aromatem borowików i wina (zajmie to ok. 6 – 8 minut). Makaron odcedzamy, wrzucamy na patelnię, zwiększamy ogień i dokładnie mieszamy. Całość rozkładamy do dwóch miseczek i dekorujemy drobno zsiekaną szalotką.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze