Sałatka szwedzka
KAROLINA • dawno temuDobry kucharz to nie tylko taki, który potrafi przygotować pyszne żeberka w miodzie albo golonkę w piwie. Znawcy kulinariów doskonale wiedzą, że niezwykle ważne jest posiadanie umiejętności łączenia i zestawiania różnych smaków. Co więcej, prawdziwy smakosz potrafi docenić najmniejsze szczegóły, bo to właśnie na ich podstawie budowane są prawdziwe uczty dla podniebienia. Czasami także osoby nie bardzo interesujące się kuchnią sięgają intuicyjnie po ogórki konserwowe do gulaszu z kaszą albo po surówkę z kiszonej kapusty do smażonej ryby. I tutaj właśnie tkwi szkopuł, aby nie tylko skupiać się na przygotowaniu głównego składnika naszego obiadu, lecz także zadbać o to, by obok ziemniaków i mięsa pojawiła się sałatka wydobywająca z całości smak. Niestety zazwyczaj sięgamy po gotowe produkty, coraz rzadziej decydując się na samodzielne przygotowanie surówek i sałatek. Istnieje jednak pewien sposób na to, by przy odrobinie ochoty zmienić tę sytuację. Wystarczy, że przygotujemy wspaniałą sałatkę szwedzką i za każdym razem, gdy zajdzie taka potrzeba, będziemy mogły po nią sięgnąć. Jeżeli zawsze podczas obiadu brakuje ci czegoś pełnego witamin i niebywale smacznego, przeczytaj poniższy artykuł.
Potrawy z ogórków
Zanim dowiemy się, jak zrobić sałatkę szwedzką, warto jest trochę bliżej poznać główny jej składnik, jakim są ogórki. Czasami nawet nie zastanawiamy się, jak często w naszym kulinarnym życiu pojawia się to wyśmienite warzywo. Świadectwem tego mogą być chociażby różne rodzaje ogórków, które zdarza się nam jeść przez okrągły rok. Zimą, kiedy nie możemy liczyć na pełnowartościowe warzywa, z pomocą przychodzą nam słoiki pełne ogórków kiszonych albo konserwowych. Nie tylko świetnie pasują do obiadu, ale także stosowane są jako dodatek do tatara albo sałatki z tuńczykiem. Oprócz tego z ich pomocą przygotować można potrawy z ogórków, jak chociażby zupę ogórkową. Wraz z nadejściem lata natomiast zaczynamy sięgać po świeże ogórki szklarniowe albo gruntowe. To właśnie one stanowią nieodzowny element wiosennych kanapek czy też pysznej mizerii doskonale pasującej do sadzonego jajka. Nie można także zapominać, że dania z ogórków zarówno świeżych, jak i tych zamkniętych w słoikach są źródłem wielu witamin. Co więcej, to niezwykłe warzywo nierzadko jest jednym z głównych produktów, które spożywane są w trakcie trwania diet odchudzających. Mała ilość kalorii w połączeniu z walorami smakowymi i witaminami powoduje, że bez zbędnych wyrzeczeń pozbędziesz się kilku zbędnych kilogramów. Nie trać zatem okazji i zobacz, jak zrobićsałatkę szwedzką na zimęi za każdym razem, gdy zajdzie taka potrzeba, możesz sięgnąć po samodzielnie przygotowany słoik.
Przepis na sałatkę szwedzką
Do przygotowania sałatki szwedzkiej do słoików będziesz potrzebowała:
- 1 kg ogórków gruntowych,
- ½ szklanki cukru,
- ½ szklanki octu,
- 1 małej cebuli,
- 750 ml wody,
- oleju,
- 1 łyżki soli,
- 1 małej marchwi,
- pieprzu ziarnistego kolorowego,
- ziela angielskiego.
Sposób przygotowania:
Ogórki dokładnie myjemy i po osuszeniu kroimy w plasterki. Następnie kroimy cebulę w drobne talarki. Marchew obieramy i opłukujemy wrzątkiem. Kolejnym krokiem jest włożenie do słoików ogórków, odrobiny cebuli, pokrojonej w talarki marchewki, kilku ziaren ziela i pieprzu. W garnku natomiast gotujemy wodę z octem, cukrem, solą i łyżką oleju. Słoiki zalewamy gorącą wodą, zakręcamy i stawiamy do góry dnem.
Powodzenia!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze