Właściwości kakao
DAMIESA • dawno temuZapewne każdy z nas pamięta czasy dzieciństwa, kiedy do pożywnego śniadania mama serwowała nam kakao. Był to sprytny sposób, aby w podstępny sposób „przemycić” mleko dla niejadków. Słodki napój dodawał energii i na jakiś czas hamował apetyt na łakocie. Słowem same profity! Niewielu z nas jednak kontynuuje ten nawyk do tej pory? A to duży błąd!
Poranne kakao
Kakao zawiera skład podobny do czekolady i podobnie jak ona wyzwala endorfiny, czyli hormony szczęścia, co sprawia, że poprawia się nam humor i chęć do działania. W śladowych ilościach zawiera także kofeinę o działaniu pobudzającym. Do tego ten słodki napój zawiera w swoim składzie magnez i żelazo, a więc poprawia krzepliwość krwi i korzystnie wpływa na nasz układ nerwowy. Jest także źródłem flawonoidów, co z kolei wpływa na układ krążenia i serce.
Zdrowe kakao
Kakao jest także silnym źródłem antyoksydantów. Zabija więc szkodliwe dla naszej urody wolne rodniki i spowalnia procesy starzenia. Wzmacnia także naszą odporność na infekcje i choroby oraz regeneruje siły, dlatego kakao powinniśmy często pić w sezonie jesienno-zimowym.
Do kolejnych zalet tego słodkiego napoju można także zaliczyć fakt, iż obniża ciśnienie krwi i nie podnosi poziomu cholesterolu.
Warto zatem je pić – na zdrowie!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze