A na obiad zjemy żeberka mamuta…
SABINA STODOLAK • dawno temuTaką propozycję przedstawiała swojemu mężowi kobieta jaskiniowa w późnym plejstocenie. Teraz, takie danie może podać również kobieta japońska z XXI wieku. W sklepach w Japonii pojawiły się bowiemmamucie żeberka, które wystarczy odgrzać w mikrofali. Każdy jaskiniowiec poradziłby sobie z takim zadaniem.
Potrawa, która wygląda rzeczywiście jak żeberko brontozaura czy mamuta to po prostu nałożona na wyjątkowo dużą kość wieprzową wołowina, która wcześniej została zgrillowana. Wszystko wystylizowane zostało tak, aby można było wziąć „żeberko” w dłonie i wgryźć się w nie bez użycia sztućców tak, jak robili to nasi przodkowie. Sam pomysł powstał na kanwie serialu Hajime Ningen Gyatoruzu(japońska bajka animowana podobna do znanych nam The Flinstons).
Żeberko mamuta nie należy do tanich przysmaków – koszt jednej porcji to ok.22.50 dolara (a wziąwszy pod uwagę fakt, iż w rzeczywistości jest to grillowana wołowina, cena wydaje się dość wygórowana). Żeberka występują w dwóch wersjach – zwykłej i czosnkowej, a w każdym opakowaniu znajduje się dodatkowo dip. Z drugiej strony – czy kiedykolwiek miałeś w życiu okazję zachowywać się jak prawdziwy jaskiniowiec?
Więcej zdjęć mamucich żeberek znajdziecie w źródle wiadomości.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze