Jak zrobić sushi?
DAMIESA • dawno temuNie musisz pędzić do japońskiej restauracji, by cieszyć się orientalną ucztą z sushi w zaciszy własnego domu. Ten niezwykle prosty specjał przyrządzić może każdy i wcale nie trzeba tu mistrzowskich umiejętności. Wystarczy jedynie praktyka, a w serwowaniu tej przekąski będziemy coraz lepsi.
Przygotuj:
- ryż do sushi,
- rybne nadzienie np. z łososia,
- sprasowane wodorosty do zawijania,
- matę bambusową do rolowania,
- wasabi,
- warzywa (np. ogórki, marchewka),
- sos sojowy lub ocet ryżowy,
- cukier, sól.
- Ugotuj ryż, aż będzie miękki.
- Pokrój drobno warzywa na desce (w słodkiej wersji sushi możesz je zastąpić np. awokado).
- Do octu sojowego dodaj cukier i sól w zależności od smaku, a następnie dodaj do ryżu (możesz go zastąpić sosem sojowym).
- Pokrój rybę na małe kawałki.
- Na macie bambusowej rozłóż wodorosty i umieść na nich równomiernie ryż, dodając na środku warzywa i rybę.
- Uformuj sushi wykorzystując do tego matę bambusową, a powstałe rulony pokrój na małe kawałki.
- Podawaj z wasabi i sosem sojowym do maczania.
Na koniec pozostaje nam tylko nauka posługiwania się pałeczkami, by móc jeść sushijak należy, ale naukę możemy sobie zostawić na deser.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze