Jak zrobić sushi?
DAMIESA • dawno temu

Nie musisz pędzić do japońskiej restauracji, by cieszyć się orientalną ucztą z sushi w zaciszy własnego domu. Ten niezwykle prosty specjał przyrządzić może każdy i wcale nie trzeba tu mistrzowskich umiejętności. Wystarczy jedynie praktyka, a w serwowaniu tej przekąski będziemy coraz lepsi.
Przygotuj:
- ryż do sushi,
- rybne nadzienie np. z łososia,
- sprasowane wodorosty do zawijania,
- matę bambusową do rolowania,
- wasabi,
- warzywa (np. ogórki, marchewka),
- sos sojowy lub ocet ryżowy,
- cukier, sól.

- Ugotuj ryż, aż będzie miękki.
- Pokrój drobno warzywa na desce (w słodkiej wersji sushi możesz je zastąpić np. awokado).
- Do octu sojowego dodaj cukier i sól w zależności od smaku, a następnie dodaj do ryżu (możesz go zastąpić sosem sojowym).
- Pokrój rybę na małe kawałki.
- Na macie bambusowej rozłóż wodorosty i umieść na nich równomiernie ryż, dodając na środku warzywa i rybę.
- Uformuj sushi wykorzystując do tego matę bambusową, a powstałe rulony pokrój na małe kawałki.
- Podawaj z wasabi i sosem sojowym do maczania.
Na koniec pozostaje nam tylko nauka posługiwania się pałeczkami, by móc jeść sushijak należy, ale naukę możemy sobie zostawić na deser.

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Najnowsze


Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze