Sushi - Przepis

Przepis kulinarny
Sushi Zobacz 4 zdjęcia

Pragnę przedstawić japońską potrawę, która w ostatnich latach zrobiła oszałamiającą karierę na całym świecie. Wraz z ekspansją gospodarczą Japończyków, najpierw dotarła do Ameryki, później podbiła Europę Zachodnią, a teraz triumfalnie wkracza do Europy Środkowo-Wschodniej.

Składniki:

- specjalny ryż np. NISHIKI (250 ml na 2 osoby)
- ocet ryżowy (2 łyżki stołowe)
- sake lub białe wytrawne wino (3 łyżki stołowe)
- sól (1 łyżeczka)
- cukier (1,5 łyżki stołowej)
- NORI - prasowane glony morskie – Roasted seaweed – YAKI SUSHI NORI
- imbir marynowany – pickled ginger
- sos sojowy, lekki, najlepiej Kikkoman
- "chrzan" japoński – WASABI
- surowe ryby morskie (np. łosoś, dorsz itd.), parzone krewetki, kawior, małże (wg uznania)
- awokado, ogórek surowy, śliwka, rzodkiew – do sushi maki

Jak przyrządzić?

Pragnę przedstawić japońską potrawę, która w ostatnich latach zrobiła oszałamiającą karierę na całym świecie. Wraz z ekspansją gospodarczą Japończyków, najpierw dotarła do Ameryki, później podbiła Europę Zachodnią, a teraz triumfalnie wkracza do Europy Środkowo-Wschodniej.

Jest niebanalna i jedyna w swoim rodzaju. Zawiera w sobie prostotę i wyrafinowanie Dalekiego Wschodu. Subtelne smaczki poszczególnych komponentów składają się na niezapomnianą całość – urzekającą i zniewalającą.

Uwaga! W sushi można się zakochać!

Sushi jest popularnym daniem w Japonii, w Europie zaś szczególnie chętnie sięgają po nie elity towarzyskie. Należy do dobrego tonu bywać w restauracjach, gdzie sushi podają i wiedzieć, "z czym to się je".

Jedzenie sushi jest fascynującym zajęciem i jeśli odbywa się w miłym towarzystwie, dostarcza jedzącemu dodatkowych – oprócz smakowych - wrażeń. Jakich? Sami sprawdźcie.

Podaję przepis, który od lat z powodzeniem stosuję w swojej kuchni, a który, jak sądzę, odbiega nieco od przepisów japońskich. Dostosowując się do dzisiejszych "szybkich" czasów, skróciłem niektóre czynności, by samo przygotowanie potrawy nie trwało aż 4 godz.

Ryż sushi – przygotowanie ryżu do sushi

Przed przystąpieniem do gotowania należy kilkakrotnie przepłukać ryż w zimnej wodzie, aż odlewana woda będzie prawie czysta. Następnie należy go odcedzić, zostawiając przez kilka minut na sicie. Potem trzeba przełożyć ryż do 2 litrowego garnka i zalać wodą (280 ml ), dodając 2 łyżki stołowe sake lub wina. Zagotować na średnim ogniu pod przykryciem. Po zagotowaniu, nie zdejmując przykrywki, zmniejszyć ogień i gotować przez 15 min aż ryż wchłonie cały płyn. Nie podnosić przykrywki podczas gotowania.

Po ugotowaniu ryżu należy odstawić garnek na kilka minut, by sobie postał pod przykryciem. Później drewnianą łyżką, spulchniając, przekładamy ryż do dużej miski – rozkładając równomiernie. Teraz równomiernie skrapiamy ryż zaprawą octową i delikatnie mieszając, szybko studzimy do temperatury pokojowej za pomocą: wachlarza, suszarki elektrycznej lub robiąc to przy otwartym oknie. Tak przygotowany ryż przykrywamy wilgotną ściereczką i pozostawiamy na kilkadziesiąt minut do 4 godzin, by się „przegryzł”.

UWAGA – do ryżu nie używamy metalowych łyżek i talerzy!

Zaprawa octowa

W trakcie gotowania ryżu przygotowujemy zaprawę octową składającą się z: octu ryżowego - 2 łyżki stołowe, sake – 1 łyżka stołowa, cukru - 1,5 łyżki stołowej, soli – 1 łyżeczka do herbaty. Składniki te należy dobrze wymieszać!

NIGIRI Sushi

Surową świeżą rybę filetowaną, oprawioną bez skóry i ości (np. łosoś, tuńczyk, halibut, śledź, miecznik) pokroić na małe kawałki wielkości jednego kęsa (4x6,5 cm) i grubości 3-6 mm. Uprzednio przygotowany ryż delikatnie formujemy w ręku na małe owalne kawałeczki, od czasu do czasu maczając dłonie w płynie tezu, by ryż się do nich nie przyklejał. Porcje ryby smarujemy delikatnie od spodu rozrobionym wasabi i przykładamy do pecynek ryżu, lekko ugniatając, by utworzyły jedną bryłę. To samo czynimy z krewetkami, nadcinając je wcześniej od spodu na 3/4 długości.

Oprócz ryby lub zamiast może być kawior, krewetki królewskie, kalmary albo małże. Jeżeli zdecydujemy się na kawior, dobrze jest namoczyć go w białym wytrawnym winie i wstawić na 20 min. do lodówki.

TEZU przygotowujemy dodając łyżkę stołową octu do 125 ml ciepłej wody.

WASABI występuje przeważnie w postaci zielonego proszku. Po dolaniu ciepłej wody powstanie gęsta pasta.

SUSHI z kawiorem (ikra łososia)

Zwilżonymi w tezu dłońmi formujemy owalne lub okrągłe kulki o objętości ok. 1 łyżki stołowej ryżu. Tak przygotowane pecynki owinąć paskiem nori szerokości 2,5 cm. Delikatnie zacisnąć nori, by powstała otwarta czasza. Na ryż nałożyć odrobinę wasabi i wypełnić czaszę kawiorem.

MAKI - sushi maki

Do sushi maki potrzebujemy dodatkowo bambusową matę (mata maki). Można ją nabyć w niektórych sklepach z azjatycką żywnością.

Kroimy nożyczkami arkusz nori na połowę i rozkładamy na mata maki lśniącą stroną do dołu tak, by dłuższy bok prostokąta był równoległy do prętów bambusa. Rozkładamy równomiernie ryż do sushi na arkusik nori, pozostawiając pusty margines u góry.

Dokładamy: paski surowego ogórka (bez pestek), miąższ awokado lub paski ryby wykrojone z filetu grubości 1,5 cm (najlepiej tuńczyk lub łosoś). Zwijamy zawartość za pomocą maty, formując długi wałeczek. Przez matę ściskamy wałeczek dość mocno (ok. 10 sek.), kciukami wciskając po bokach ryż do środka. Odkładamy wałeczek maki na bok, by po kilku minutach pociąć go bardzo ostrym nożem na kawałki długości 2,5 cm.

Jak podawać?

Sushi podajemy na drewnianych tackach lub na talerzach, dodając dla urozmaicenia po kilka kawałeczków sushi maki. Jemy pałeczkami lub palcami, maczając sushi w miseczce z sosem sojowym. Można – a nawet należy- do smaku, dodać kawałek imbiru i zielonego chrzanu. Jeśli trafią się nam kolorowo malowane pałeczki trzeba pamiętać, że ciemne kolory przeznaczone są dla mężczyzn, a jasne, żywe dla kobiet.

Uwagi:

Przepis, który przedstawiłem, jest moją prywatną recepturą na sushi i trochę odbiega od wersji, jaką przekazała mi kilka lat temu moja japońska koleżanka Akemi Takeya.

Robienie sushi jest dla mnie doskonałą rozrywką i wielką przyjemnością, a niektóre warianty w powyższym przepisie są efektem moich własnych eksperymentów kulinarnych (np. awokado w sushi maki).

Życzę przyjemnej lektury i uciechy w kuchni.

Smacznego.

W czasie Japońskiego Weekendu (Warszawa, 11-12 lutego 2006) odbędą się zawody w przygotowywaniu i jedzeniu sushi. Zapraszamy w imieniu organizatorów.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania rybne
Czas przygotowania120 min.
Trudnośćwymagający
Porcje?
Kaloryczność?

Sushi: Podobne przepisy

Sushi: wypróbuj również

Jak zrobić sushi?

... Nie musisz pędzić do japońskiej restauracji, by cieszyć się orientalną ucztą z sushi w zaciszy własnego domu. Ten niezwykle prosty specjał przyrządzić może każdy i wcale nie trzeba tu mistrzowskich umiejętności. Wystarczy jedynie praktyka, a w ...

dawno temu

Sushi dla…pieska

...   W Polsce sushi staje się coraz bardziej popularne. W Warszawie restauracji serwujących sushi niezwykle dużo. Inne miasta tez powoli otwierają się na japońskie przysmaki. Jak na razie nikt nie wpadł ... jednak na pomysł otwarcia restauracji dla ...

dawno temu

Sushi California Maki

... Artykuł sponsorowany Sushi wydaje się być daniem trudnym do wykonania. Okazuje się jednak, że większość z nas jest w stanie samodzielnie przyrządzić na przykład sushi California maki. Ważne ... Artykuł sponsorowany Sushi wydaje się być daniem ...

dawno temu

Jak jeść sushi?

... Moda na sushi opanowała Hollywood. Gwiazdy ostatnimi czasy bardzo lubią się chwalić swoimi dietami cud i często przy tej okazji wymieniają ten japoński przysmak. Sushi można jednak kochać ... sushi, również nie należy wbrew pozorom do ...

dawno temu

Wartość odżywcza sushi

... Choć jego historia sięga początków połowy XIX wieku, to wydaje się, że moda na różne rodzaje sushi nadal nie mija. Polecają je liczne gwiazdy, jako przekąskę zapewniającą zgrabną sylwetkę ... , i niejednokrotnie bywa tak, że właśnie za sprawą ...

dawno temu

Sushi Obama!

... Obamomania, mimo iż od wyborów prezydenta USA nieco czasu już upłynęło, nie mija. Jeśli jednak wydawało Ci się, że z Obamą było już wszystko, jesteś w sporym błędzie – czas bowiem na : Sushi z Obamą! A może raczej Obamę w wersji sushi? ... ...

dawno temu

Sushi, czyli co Japończycy zawdzięczają Chińczykom

... O sushi słyszał już prawie każdy. Pewnie niejedna osoba nieźle ubawiła się próbując jeść je pałeczkami. Zwłaszcza w sposób dystyngowany, tak odmienny od japońskiego. Jakie były początki tej oryginalnej potrawy? ... O sushi słyszał już prawie ...

dawno temu

Jak przyrządzić sushi?

...   Potrawa japońska o bardzo charakterystycznym smaku, serwowana zwykle w restauracjach jest bardzo prosta do wykonania. Czego potrzebujemy? Odpowiednich składników i dobrych chęci, by ją przyrządzić. W lekcji pomoże prezentowany filmik, który ...

dawno temu

Sushi – nigiri, maki, uramaki i inne rodzaje

... Wiecie już nieco więcej o sushi, kontynuujemy więc edukację. Spójrzcie na te prześliczne dania – czy wiecie które z nich to maki a które nigiri? ... Wiecie już nieco więcej o sushi, kontynuujemy więc edukację. Spójrzcie na te prześliczne dania – ...

dawno temu

Zestaw do sushi dla dwojga

... Wszystkim miłośniczkom jedzenia na pewno przypadnie do gustu zestaw przeznaczony przede wszystkim do sushi, o którym będzie teraz mowa. Design owego zestawu od razu wywołuje na twarzy uśmiech ...

dawno temu

Odchudzasz się? Zjedz sushi!

... Surowa ryba, marynowana japońska rzodkiew i imbir, sezam, chrzan wasabi oraz oczywiście specyficzny, kleisty ryż oraz wodorosty nori. Sprawdziliśmy, jakie wartości odżywcze mają najpopularniejsze składniki sushi. Przeczytaj, szczególnie gdy ...

dawno temu

"Sushi dla początkujących", Marian Keyes

... „Sushi dla początkujących” nie jest powieścią wybitną, nie jest nawet przyjemnym czytadłem. Niestety, Marian Keyes, pisarka bardzo popularna także w Polsce tym razem zawodzi. Akcja ciągnie ... , skoro sama pisarka po wielu latach mieszkania w ...

dawno temu

Czy jedząc sushi, mogę przytyć? List do Dietetyka

... , dlatego dość często sięgam po swoje ulubione potrawy. Bardzo smakuje mi różnego rodzaju sushi oraz krewetki w tempurze. Zawsze wydawało mi się, że jedzenie owoców morza jest wręcz zalecane ... przez dietetyków, dlatego bez obaw je jadłam. ...

dawno temu

Glony w kuchni

... praktycznie każdego sushi (glony nori). Powoli glony zaczynają pojawiać się na europejskich i amerykańskich stołach. Dlaczego mistrzowie kuchni decydują się na rewolucje kulinarne i dodawanie glonów do menu? ... praktycznie każdego sushi (glony ...

dawno temu

Diety z czterech stron świata

... , ale również sposób i kultura jedzenia. Zajrzyjmy jak robią to inni. 1. Dieta Japończyków Na japońskiej wyspie Okinawa mieszkańcy zajadają się hara hachi bu i oczywiście sushi. Są szczupli chociaż ...

dawno temu

Jak zostałam sushinką

... . Co tak ciągnie ludzi do sushi... Zastanawiałam się patrząc na kolejną nowo otwartą japońską restaurację na moim osiedlu. ... Rulonik sprasowanych glonów, trochę ryżu i kawałek surowej ryby. Do tego zielone, ostre paskudztwo i jeszcze pałeczki, ...

dawno temu

Wodorosty morskie

... porcji sushi apetyt na inne przegryzki maleje, a chęć na słodkości niemal całkowicie znika! Bardzo ważnym składnikiem wodorostów jest też kwas alginowy, który przyczynia się do usuwania z organizmu ... warto jej dodawać? Bardzo często ...

dawno temu

Jedzenie surowego mięsa

... Dania mięsne bez obróbki termicznej to żadna nowość, ale ostatnio zyskały na popularności. Coraz częściej na talerzach gości restauracji lądują befsztyki tatarskie, carpaccio czy sushi. Jakie ryzyko i jakie korzyści niesie ze sobą spożywanie ...

dawno temu

Ryż po japońsku

... O tym, że jedzenie ryb jest bardzo zdrowe przekonaliśmy się na własnej skórze dopiero wtedy, gdy w naszym kraju zapanowało prawdziwe szaleństwo na punkcie sushi, będącego jednym z najbardziej znanych ... restauracji, jednak skupiają się one na ...

dawno temu

Powiązane Tematy