Czy jedząc sushi, mogę przytyć? List do Dietetyka

Zwolenniczki wyrafinowanych smaków doceniają kuchnię japońską. Ich dodatkowa zaleta to bogactwo wartości odżywczych i nieduża zawartość kalorii. Konsultant ds. prawidłowego odżywiania, Agnieszka Boryna, w odpowiedzi na list Czytelniczki zwraca jednak uwagę, że nie może być to kuchnia „zeuropeizowana”, zmodyfikowana przez polskich restauratorów.
image
Nina Wesołowska

Zwolenniczki wyrafinowanych smaków doceniają kuchnię japońską. Ich dodatkowa zaleta to bogactwo wartości odżywczych i nieduża zawartość kalorii. Konsultant ds. prawidłowego odżywiania, Agnieszka Boryna,  w odpowiedzi na list Czytelniczki zwraca jednak uwagę, że nie może być to kuchnia „zeuropeizowana”, zmodyfikowana przez polskich restauratorów.

Pani Agnieszko!

Bardzo lubię kuchnię japońską, dlatego dość często sięgam po swoje ulubione potrawy. Bardzo smakuje mi różnego rodzaju sushi oraz krewetki w tempurze. Zawsze wydawało mi się, że jedzenie owoców morza jest wręcz zalecane przez dietetyków, dlatego bez obaw je jadłam. Ponieważ ostatnio jednak przybrałam na wadze, zaczęłam się zastanawiać, czy tego typu jedzenie może tuczyć. A może to w przypadku zestawu sushi ryż czy sos sojowy przyczyniają się do wzrostu wagi? Jeżeli te przysmaki tuczą, może mogłaby Pani zaproponować je w innej, niskokalorycznej postaci? Proszę o odpowiedź.

Wiktoria

***

Agnieszka Boryna - konsultant ds. prawidłowego odżywiania. Absolwentka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Obecnie prowadzi warsztaty prawidłowego odżywiania dla osób, które mimo katorżniczych diet nie uzyskują wymarzonej sylwetki, dla osób z niedowagą, które chętnie przyjmą parę kilogramów, oraz dla osób, które po prostu chcą usystematyzować i rozszerzyć swoją dotychczasową wiedzę. Prywatnie uwielbia wypróbowywać nowe przepisy kulinarne i poszukiwać zdrowszej alternatywy tradycyjnych  polskich dań. Otwarta i ciekawa wszystkich eko nowości pojawiających się na rynku.

Pani Wiktorio,

Fakt, że preferuje Pani kuchnię japońską bardzo mnie cieszy. To prawda, że potrawy znajdujące się w tym menu mają wysokie walory smakowe jak i odżywcze. Jest tylko jedna rzecz, na którą powinniśmy zwrócić uwagę. Musi być to kuchnia rdzennie japońska a nie "zeuropeizowana". Niestety, często wybieramy ten drugi wariant ze względów smakowych, tym samym kosztem wartości odżywczych i zyskiem zbędnych kalorii.

Biały ryż, o który Pani pyta, jest źródłem węglowodanów prostych, czyli łatwo przyswajalnej energii. Jednak taka jego ilość nam na pewno nie zaszkodzi, a trudno jest sobie wyobrazić sushi z ryżem brązowym. Cenną informacją jest fakt, że ryż nie zawiera glutenu, więc może być spożywany przez osoby cierpiące na celiakię. Głównym składnikiem sushi są ryby.

Istotnym składnikiem kuchni japońskiej są wodorosty nori bogate w białko, witaminy  grupy B oraz mikro i makroelementy. Niestety, często w polskich restauracjach modyfikuje się zasady, które są starannie przestrzegane przez Japończyków, dodając majonez lub serek naturalny. Taki dodatek na pewno podniesie kaloryczność rolek.

Tempura jest wyrafinowaną formą ciasta wbrew pozorom nie pochodzącą z kuchni japońskiej tylko z portugalskiej. Obawiam się jednak, że i tu polscy restauratorzy poszli na skróty, zubożając ciasto o najcenniejsze składniki. Ponadto krewetki w tempurze są smażone na głębokim tłuszczu a to już jest dalekie od zdrowia.

Sushi zdecydowanie jest wskazane dla każdego, oczywiście pod warunkiem, że  przygotowane je zgodnie z tradycją japońską. Niemałą przeszkodą w jego spożywaniu niewątpliwie będzie cena. Sushi nie należy do dań tanich. Można nauczyć się przygotowywać rolki samodzielnie w domu i wtedy mamy pełną kontrolę nad doborem składników. Dobrym pomysłem może być np.: sałatka z krewetkami. Prosta i szybka w przygotowaniu alternatywa sushi. Około 200 -250 gram mrożonych krewetek wrzucić do gotującej się wody na kilka minut. Pół opakowania mrożonego groszku ugotować. Do obu składników dodać drobno posiekane 2 duże ząbki czosnku, posiekany koperek, sól, pieprz i 3 łyżki jogurtu naturalnego i dokładnie wymieszać.

Pozdrawiam,

Agnieszka Boryna

Kontakt do konsultantki ds. prawidłowego odżywiania: swiat-zdrowia, facebook.com/swiatzdrowia

Masz problem, wyślij do nas list z pytaniem do dietetytczki,  magda.trawinska@kafeteria.pl (z dopiskiem List do Dietetyka)

Wybrane dla Ciebie
Zęby też się starzeją. Jak poprawić ich wygląd i zdrowie?
Zęby też się starzeją. Jak poprawić ich wygląd i zdrowie?
Diety cud nie działają. Działa…
Diety cud nie działają. Działa…
Czas na wiosenne porządki! Jak Mini Paczka InPost pomoże Ci pozbyć się zbędnych drobiazgów?
Czas na wiosenne porządki! Jak Mini Paczka InPost pomoże Ci pozbyć się zbędnych drobiazgów?
Trendy w meblach ogrodowych 2025 – inspiracje na meble tarasowe i balkonowe
Trendy w meblach ogrodowych 2025 – inspiracje na meble tarasowe i balkonowe
Złoty naszyjnik w codziennych stylizacjach – jak go nosić, by wyglądać stylowo?
Złoty naszyjnik w codziennych stylizacjach – jak go nosić, by wyglądać stylowo?
Domowe dania jednogarnkowe na chłodne dni
Domowe dania jednogarnkowe na chłodne dni
Wymarzona łazienka w mniej niż tydzień? To możliwe!
Wymarzona łazienka w mniej niż tydzień? To możliwe!
Ubezpieczenie AC – co to jest i dlaczego warto je mieć?
Ubezpieczenie AC – co to jest i dlaczego warto je mieć?
Opaski stabilizujące do noszenia na co dzień: komu mogą pomóc?
Opaski stabilizujące do noszenia na co dzień: komu mogą pomóc?
Jak działają parownice do ubrań i w czym mogą pomóc?
Jak działają parownice do ubrań i w czym mogą pomóc?
Botki zimowe na obcasie, platformie czy płaskie – które sprawdzą się na co dzień?
Botki zimowe na obcasie, platformie czy płaskie – które sprawdzą się na co dzień?
Zegarki damskie sportowe – połączenie funkcjonalności i stylu
Zegarki damskie sportowe – połączenie funkcjonalności i stylu
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇