Smażone udka na niedzielny obiad



Szukasz pomysłu na obiad? Dobrze trafiłaś. Oto przepis na smażone udka, który sprawi, że cała rodzina pokocha niedzielne spotkania przy stole. Myślisz, że będziesz musiała poświęcić na ich przygotowanie cały dzień? Nic bardziej mylnego. To jedna z szybkich potraw, które robią się prawie same.
Przygotuj:
- 8 udek kurcząt
- 2 łyżki musztardy miodowej
- łyżeczkę koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- łyżeczkę ziół prowansalskich
- sól
- pieprz cayenne
- 9 łyżek masła

Krok 1
Przygotuj najpierw marynatę do mięsa. Zmieszaj musztardę z 4 łyżkami płynnego masła, koncentratem pomidorowym, sosem sojowym, sokiem z cytryny, ziołami prowansalskimi, szczyptą soli i pieprzu.
Krok 2
Dokładnie posmaruj udka marynatą i wstaw je do lodówki na 30 minut.
Krok 3
Aby powstały smażone udka musisz rozgrzać na głębokiej patelni 6 łyżek masła i włożyć na nie mięso. Powinno się smażyć około 20 minut. Przewracaj udka co chwilę, by były rumiane z obu stron.
Krok 4
To jeszcze nie koniec, mięso musi zostać także upieczone. Włóż je do nagrzanego piekarnika na 10 minut.
Krok 5
Smażone udka, które zostały też lekko podpieczone są już gotowe. Smacznego!

Najnowsze

Złoty naszyjnik w codziennych stylizacjach – jak go nosić, by wyglądać stylowo?
MATERIAŁ PROMOCYJNY
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze