Leczo z pieczarkami
KAROLINA • dawno temuWiększość osób zajmujących się zawodowo prowadzeniem restauracji i innych lokali, w których zdarza się nam od czasu do czasu gościć, zwłaszcza gdy nie mamy czasu albo ochoty na gotowanie, twierdzi, że serwowane menu musi być bardzo przemyślane. Jednym z elementów, który już na początku trzeba wziąć pod uwagę są gusta kulinarne pobliskich mieszkańców. Okazuje się, że otwierając knajpkę z prawdziwym japońskim jedzeniem, wcale nie osiągniemy sukcesu. Różnice kulturowe mające odniesienie także do tradycji kulinarnej czasami są po prostu zbyt duże. Najlepszym sposobem na uniknięcie niepowodzenia jest dostosowanie receptur przyrządzania tradycyjnych potraw do gustów naszych gości. Z podobną sytuacją mamy do czynienia wówczas, gdy w czasie wakacji zdarza się nam zasmakować jakiegoś dania, które później bez powodzenia zamierzamy wiernie odwzorować w kuchni. Jedynym rozsądnym rozwiązaniem jest tutaj zaadaptowanie poznanego przepisu do naszych gustów, a także dostępności i jakości używanych do ich realizacji produktów. Lato to okres, w którym z chęcią sięgamy po różnego rodzaju warzywa. Jednym z nich jest papryka, na bazie której przygotowuje się leczo. Przeczytaj poniższy artykuł, a nie tylko dowiesz się więcej na temat tradycyjnej formy tej potrawy, lecz także poznasz przepis na ulepszone leczo z pieczarkami.
Potrawa leczo
Potrawa leczo jest jedną z ciekawych propozycji kuchni węgierskiej, która na dobre przyjęła się w naszej rodzimej tradycji kulinarnej. Oczywiście receptura przyrządzania węgierskiego leczo stanowi tu wyłącznie inspirację do naszych prób i poszukiwań. Otóż prawdziwe leczo jest potrawą opierającą się na świeżej papryce, papryce w proszku, podsmażonej cebuli i przecierze pomidorowym. Żeby uzupełnić to danie, często dodaje się jeszcze do niego kiełbasę albo podduszone mięso wieprzowe. Wydaje się, że leczo w takiej formie może być naprawdę smaczne i nie wymaga żadnych ulepszeń, jednak warto, bazując na nim, próbować przygotować chociażby leczo z pieczarek. Takie kulinarne eksperymenty pozwolą na stworzenie potrawy w pełni zadowalającej nasze kulinarne gusta. I tak, do leczo dodawać możemy różnego rodzaju składniki, jak cukinię, bakłażana, kurczaka albo jajka. Wszystko zależy od naszych smakowych upodobań. Bardzo ciekawym pomysłem jest przyrządzenie leczo z pieczarkami i papryką. Smak soczystej papryki świetnie bowiem komponuje się z aromatem grzybów. Nie czekaj i już teraz poznaj przepis na leczo z pieczarkami.
Przepis na leczo z pieczarkami
Do przygotowania leczo z pieczarkami będziesz potrzebowała:
- 4 dużych papryk,
- 1 cebuli,
- 20 dag pieczarek,
- papryki słodkiej,
- soli,
- pieprzu,
- 2 łyżek przecieru pomidorowego,
- prażonego sezamu,
- oleju,
- bazylii,
- oregano.
Sposób przygotowania:
Cebulę należy obrać i podsmażyć na oleju. Kiedy już się zeszkli, dodajemy do niej obrane i pokrojone w małe kawałeczki pieczarki. Następnym krokiem jest dodanie do całości, kiedy pieczarki już się podduszą, pokrojonej w kostkę papryki. Całość dusimy na niewielkim ogniu do czasu, aż wszystkie składniki zmiękną. Teraz wystarczy już tylko dodać do smaku sól, pieprz i paprykę słodką. Na koniec całość uzupełniamy przecierem pomidorowym i posypujemy suszoną bazylią oraz oregano i prażonym sezamem.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze