Piersi z kurczaka z pieczarkami
KAROLINA • dawno temuCzy istnieje jakiś sposób na pozbycie się kompleksów związanych z brakiem jakichkolwiek umiejętności kulinarnych? Okazuje się, że jest to banalnie proste, jeżeli tylko poznamy kilka niewymagających przepisów na dania, które bez względu na nasz kulinarny talent wychodzą smaczne. Trudno oczekiwać, że nie posiadając żadnych szczególnych umiejętności, będziemy nagle potrafiły przygotować wystawny obiad składający się z czasochłonnych dań. Na początek dobrze jest zacząć przygodę z kulinariami od prostych propozycji, które z czasem możemy urozmaicać, dodając coraz to nowe składniki czy przyprawy. Takie proste eksperymenty pozwolą nam w konsekwencji zebrać doświadczenie niezbędne do przygotowywania pieczonej kaczki w jabłkach albo pysznej kiełbasy z dziczyzny. Jakie dania są najlepszym rozwiązaniem dla osób rozpoczynających swoją przygodę z kuchnią? Zaliczyć tu trzeba przede wszystkim potrawy, w skład których wchodzą produkty łatwo znoszące nasze braki dotyczące właściwego obchodzenia się z nimi. Propozycją smacznego i łatwego w przygotowaniu dania są piersi z kurczaka z pieczarkami. Nie trać okazji i zobacz, w jaki sposób możesz je przygotować. Czytając poniższy artykuł, poznasz także pomysły na wykorzystanie pieczarek w kuchni.
Dania z pieczarkami
Z jednej strony pieczarki są chyba najczęściej wykorzystywanymi przez nas grzybami w kuchni, z drugiej natomiast pierwszeństwo smaku oddajemy z reguły leśnym prawdziwkom, kurkom albo podgrzybkom.Dania z pieczarkami co prawda nie posiadają wyjątkowego aromatu, jednakże umiejętne ich przygotowanie pozwoli nam wydobyć ich ciekawy smak. Co więcej, to idealne rozwiązanie dla osób, które wolą delikatniejsze jedzenie niż bigos z suszonymi grzybami bądź intensywnie pachnącą lasem zupę grzybową. Poza tym potrawy z pieczareknie są trudne w przygotowaniu i nie pochłaniają nam dużej ilości czasu. Należy zaznaczyć, że mówiąc o pieczarkach, mamy na myśli ich użycie nie tylko w postaci dodatków do zapiekanek z bułek, pizzy, zapiekanek makaronowych czy też krokietów. Równie dobrze możemy przygotować na ich bazie smaczne przystawki, jak zapiekane pieczarki z serem albo szaszłyki z pieczarek. Bardzo dobrze delikatny smak omawianych grzybów komponuje się z mięsem drobiowym. Czy jest coś lepszego niż aromatyczny kurczak z pieczarkami? Jeżeli stawiasz swoje pierwsze kroki w kuchni, zobacz jak zrobić pierś z kurczaka z pieczarkami i zaimponować swoim najbliższym.
Przepis na piersi z kurczaka
Do zrealizowaniaprzepisu na piersi z kurczaka będziesz potrzebowała:
- 2 piersi z kurczaka,
- 3 łyżek octu balsamicznego,
- 1 łyżki musztardy Dijon,
- 1 ząbka czosnku,
- 2 cebul,
- 0,5 kg pieczarek,
- 1/3 szklanki bulionu drobiowego,
- 1/3 szklanki białego wina,
- suszonego tymianku.
Piersi z kurczaka myjemy, oczyszczamy i dzielimy na 4 porcje. Rozbijamy je podobnie, jak robimy to z kotletami schabowymi. Mięso marynujemy w sosie z rozgniecionego czosnku, octu balsamicznego oraz musztardy Dijon. Następnie układamy mięso na rozgrzanym oleju i podsmażamy z obu stron.
Mięso zdejmujemy z patelni i podsmażamy na niej obraną i posiekaną cebulę, a kiedy już się zrumieni, pokrojone pieczarki. Następnie do warzyw dodajemy wcześniej przygotowaną marynatę do kurczaka, wino oraz bulion. Całość dusimy przez chwilę, na koniec dodając sporą ilość suszonego tymianku. Mięso serwujemy, polewając przygotowanym sosem.
Powodzenia!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze