Sk艂adniki:
1/2 kg pieczarek, ok. 1/2 kg piersi z kurczaka, 2 woreczki ryzu, lyzeczka delikatu czerwonego i lyzeczka delikatu zoltego, lyzeczka oregano.
Jak przyrz膮dzi膰?
zaczac od ugotowania ryzu - 20 min.
Pokroic pieczarki, pokroic kurczaka w plastry,wlac troche oleju na patelnie rzucic na to pokrojone pieczarki - dusic ok. 30 min, dodawszy lyzeczke delikatu czerwonego i lyzeczke delikatu zoltego - mieszac od czasu do czasu i dusic raczej na wolnym ogniu, nie za mocnym.
Po uduszeniu pieczarek, wysypac je na glebokie talerze, gdzie wczesniej wysypalismy ryz (to sa dwie dostatnie porcje, ktorymi moze sie najesc dwoch chlopa).
Nastepnie w sosie po pieczarkach udusic kurczaka przez pare minut, zeby nie byl surowy, dodajac lyzeczke oregano - od czasu do czasu przemieszac to.
p.s. W zaleznosci od upodoban mozna dodac tez cebule lub czosnek, albo jedno i drugie.
Potrzebne przybory:
Patelnia , garnek, lyzeczka, widelec.
Jak podawa膰?
Skladniki wymieszane, cudownie sie ze soba komponuja.
Uwagi:
Wspaniale, aromatyczne danie.
Bardzo zdrowe i nie siada na zoladku.
Oprocz tego - NIEBO W GEBIE! - SPROBUJCIE!
Przygotowanie bardzo proste i nie za dlugie , do 45 min.
Kategoria dania | Dania g艂贸wne |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Porcje | 2 du偶e |
Autor | Karol |