Składniki:
- 4-5 papryk różnego koloru,
- śmietana 18%,
- cukinia (moga byc nawet 2),
- 2 cebule,
- 1 szklanka wody,
- por,
- 5 pomidorów,
- koncentrat,
- 0,5 kg mielonki wieprzowo-cielęcej,
- sól,
- pieprz,
- olej,
- "maggi" (dla lubiących tę przyprawę),
- łyczeczka "Vegety",
- 1 ząbek czosnku,
- 3 łyzki mąki,
- 2 marchewki.
Jak przyrządzić?
Cukinię pokroić w talarki, cebulę, pora, marchewki pokroić w kostkę, paprykę (bez ziaren) pokroić w długie plastry, pomidory obrać bez skórki i pokroić w kostę. Następnie udusić pokrojonego pora i cebulę w gęsiarce z dodatkiem oleju, kiedy się zeszklą dodać mielonkę , kiedy się podsamaży należy dodać pozostałe warzywa tj. pomidory, marchew, czosnek, paprykę i cukinię, dodać wodę (aby sie nie przypaliły) i przyprawy :"Vegete" , sól, pieprz, ewentualnie także "maggi"dusić do miękkości. Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy i wymieszac z całościa, za kilka minut dodać smietanę, gotować razem kilka minut.
Jak podawać?
Najlepiej na goraco, można ja również podawać z makaronem, z dużymi plackami ziemniaczanymi. SMACZNEGO!
Uwagi:
Co jakiś czas należy mieszać leczo i dodawać wodę, aby nie przypaliło się.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 8 porcji |
Przybliżony koszt | 16 zł |
Autor | Misiunia |