Leczo jak sos

Przepis kulinarny

Składniki:

- 4-5 papryk różnego koloru,
- śmietana 18%,
- cukinia (moga byc nawet 2),
- 2 cebule,
- 1 szklanka wody,
- por,
- 5 pomidorów,
- koncentrat,
- 0,5 kg mielonki wieprzowo-cielęcej,
- sól,
- pieprz,
- olej,
- "maggi" (dla lubiących tę przyprawę),
- łyczeczka "Vegety",
- 1 ząbek czosnku,
- 3 łyzki mąki,
- 2 marchewki.

Jak przyrządzić?

Cukinię pokroić w talarki, cebulę, pora, marchewki pokroić w kostkę, paprykę (bez ziaren) pokroić w długie plastry, pomidory obrać bez skórki i pokroić w kostę. Następnie udusić pokrojonego pora i cebulę w gęsiarce z dodatkiem oleju, kiedy się zeszklą dodać mielonkę , kiedy się podsamaży należy dodać pozostałe warzywa tj. pomidory, marchew, czosnek, paprykę i cukinię, dodać wodę (aby sie nie przypaliły) i przyprawy :"Vegete" , sól, pieprz, ewentualnie także "maggi"dusić do miękkości. Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy i wymieszac z całościa, za kilka minut dodać smietanę, gotować razem kilka minut.

Jak podawać?

Najlepiej na goraco, można ja również podawać z makaronem, z dużymi plackami ziemniaczanymi. SMACZNEGO!

Uwagi:

Co jakiś czas należy mieszać leczo i dodawać wodę, aby nie przypaliło się.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania45 min.
Trudnośćśredni
Porcje8 porcji
Przybliżony koszt16 zł
AutorMisiunia

Leczo jak sos: Podobne przepisy

Leczo jak sos: wypróbuj również

Powiązane Tematy