Sos tatarski
KAROLINA • dawno temuZastanawiałaś się, dlaczego przygotowana przez ciebie sałatka na wzór tej jedzonej w restauracji nie smakuje najlepiej? Otóż częstokroć w kuchni diabeł tkwi w szczegółach, o czym możemy się przekonać, piekąc ciasto drożdżowe albo przyrządzając zrazy wieprzowe. Nawet robiąc najprostsze dania, jak omlet bądź naleśniki, warto jest znać kilka tajemnic, dzięki którym będziemy mogli swobodnie decydować, jaką formę i smak ma posiadać przyrządzana przez nas potrawa. Jednym z takich szczegółów częstokroć pomijanych w wielu kulinarnych opracowaniach są różnego rodzaju sosy. Być może to właśnie o nim zapomniałaś, przyrządzając domową sałatkę, albo też zgubiłaś niektóre jego składniki. Nie ulega bowiem wątpliwości, że sosy odgrywają w kuchni nawet najbardziej odległych zakątków świata ogromną rolę, dlatego też warto jest poznać kryjące się w nich tajemnice. Przeczytaj poniższy artykuł, a dowiesz się, jakie rodzaje sosów wyróżnia się, a także nauczysz się przygotowywać wyśmienity sos tatarski, będący nieodłącznym elementem wielu dań.
Rodzaje sosów
I tak jak celem jednych produktów jest zaspokajanie głodu, innych natomiast odgrywanie roli przekąski, tak sosy mają za zadanie tworzyć i wzmacniać smak przyrządzanych potraw. Z tego też powodu bez względu na to, o jakich rodzajach sosów będziemy mówić, trudno jest przecenić ich znaczenie w sztuce kulinarnej. I chociaż większość dietetyków obarcza je naszym przybieraniem na wadze, to jednak od czasu do czasu trudno jest się im oprzeć. Istnieje wiele przepisów na sosy, które można podzielić, mając na uwadze dwa kryteria. Po pierwsze istotne jest przeznaczenie sosów, których możemy użyć do sałatek, deserów, mięs, ryb albo pizzy. Oczywiście wskazane potrawy, do których stosujemy ten wyśmienity dodatek mają wyłącznie charakter przykładowy. Obok tego sosy możemy podzielić z uwagi na charakterystyczny składnik w nich występujący. I tak, najbardziej popularnym tego typu przykładem jest sos winegret opierający się na użyciu octu. Ciekawym pomysłem na urozmaicenie wielu dań jest przygotowanietatarskiego sosu. Trudno znaleźć lepszą chwilę na poznanie przepisu na sos tatarski niż kilka dni przed Wielkanocą. Jeżeli nie wiesz, jak zrobić sos tatarski,podążaj za krokami poniższej receptury.
Przepis na sos tatarski
Do przygotowania sosu tatarskiego będziesz potrzebowała:
- 2 szklanek majonezu,
- 2 łyżek śmietany kremówki,
- 1 łyżki chrzanu,
- 1 łyżki musztardy,
- soli,
- pieprzu,
- cukru,
- 3 ogórków konserwowych,
- świeżego kopru.
Do majonezu dodajemy śmietanę oraz chrzan i musztardę. Wszystkie składniki musimy dokładnie wymieszać. Ogórki konserwowe obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę bądź ścieramy na tarce. Kolejnym krokiem jest dodanie ich do wcześniej przygotowanej mieszanki.
Koper myjemy i po odsączeniu drobno siekamy. Dodajemy go do sosu, który doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Do sosu oprócz ogórków możemy dodać marynowane grzybki, jednak wówczas rezygnujemy z części ogórków, aby sos nie był zbyt ostry. Podajemy go w oddzielnym naczyniu, schłodzony.
Powodzenia!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze