Jak zrobić prostą zapiekankę makaronową z boczkiem?
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuJeżeli nie masz zbyt wiele czasu, a musisz nakarmić umierającą z głodu rodzinę, postaw na szybkie i smaczne danie, takie jak zapiekanka z serem i boczkiem. Jest to potrawa, która zawsze się udaje i zawsze zachwyca. Poznaj dwa przepisy na serową zapiekankę.
Przepis na zapiekankę z serem i boczkiem
Jest to proste i efektowne danie, które nie wymaga wcześniejszego gotowania makaronu. Do przygotowania 4–6 porcji potrzebować będziesz:
- 1 łyżki masła + odrobiny do polania dania,
- 5 plastrów boczku,
- 240 ml twarogu,
- 280 ml pełnotłustego lub niskotłuszczowego mleka,
- 1 łyżki musztardy,
- szczypty pieprzu cayenne i gałki muszkatołowej,
- ½ łyżeczki soli,
- ¼ łyżeczki czarnego pieprzu,
- 450 g startego sera cheddar,
- 1 opakowania makaronu.
Rozgrzej piekarnik do 190°C i w międzyczasie pokryj naczynie do pieczenia masłem. Podsmaż boczek na patelni i odstaw do ostygnięcia. W blenderze zmieszaj twaróg, mleko, musztardę, pieprz cayenne, gałkę muszkatołową, sól i pieprz.
Zachowaj ¼ startego sera do przybrania. W dużej misce zmieszaj pozostały ser, mleczną miksturę, boczek i nieugotowany makaron. Umieść w przygotowanym wcześniej naczyniu i szczelnie przykryj folią. Piecz przez 30 minut. Następnie odkryj zapiekankę, posyp serem i dodaj łyżkę masła. Piecz bez przykrycia przez kolejne 30 minut, dopóki nie uzyska złocistego koloru.
Przepis na zapiekankę z serem, boczkiem i ziołami
Doskonałym pomysłem jest dodanie do zapiekanki aromatycznych ziół, które nadadzą jej ciekawy smak. Aby przygotować 6–8 porcji tego dania, potrzebować będziesz:
- 450 g makaronu,
- 1 litra mleka,
- 2–3 łodyżek tymianku,
- 4 + 2 posiekanych ząbków czosnku,
- 3 łyżek niesolonego masła,
- 3 łyżek mąki uniwersalnej,
- 5 filiżanek startego sera cheddar,
- świeżo zmielonego pieprzu,
- soli,
- ¼ filiżanki posiekanej pietruszki,
- 4 pasków pociętego na mniejsze części boczku,
- 1 dużej cebuli,
- kilku liści tymianku.
Doprowadź garnek osolonej wody do wrzenia. Dodaj makaron i ugotuj al dente. Odcedź. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200°C. W małym rondelku podgrzej mleko z tymiankiem i 2 ząbkami czosnku. Rozpuść masło na głębokiej patelni i dodaj mąkę. Podgrzewaj przez ok. 1 minutę, cały czas mieszając. Odcedź mleko i dodaj je do masła i mąki. Energicznie mieszaj i gotuj mieszankę, dopóki nie stanie się gładka. Wmieszaj 4 filiżanki sera i gotuj, dopóki się nie rozpuści. Przypraw solą i pieprzem. Dodaj makaron oraz pietruszkę i dokładnie zmieszaj z serowym sosem. Przełóż do naczynia żaroodpornego i posyp resztą sera. Piecz przez 30 minut.
W międzyczasie podsmaż na patelni boczek, dodaj do niego cebulę, resztę czosnku i tymianek. Smaż przez ok. 5 minut i dopraw solą oraz pieprzem. Na koniec posyp zapiekankę boczkową mieszanką.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze