Składniki:
- 1 pierś kurczaka,
- ser żółty-dowolny,
- makaron (najlepiej penne),
- 1 duża cebula,
- 1 duży por,
- 40 dkg pieczarek,
- mleko,
- gałka muszkatułowa,
- sól i pieprz do smaku,
- łyżka mąki.
Jak przyrządzić?
Pierś kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni.Gotujemy makaron. Podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i plasterki pokrojonego pora. Podsmażamy pieczarki pokrojone w kawałki. Na koniec wszystkie te produkty mieszamy w dużej misce.
Robimy sos beszamelowy do polania:
masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy łyżkę mąki i 1 szklankę mleka, do tego szczyptę gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku.
Makaron z wymieszanymi produktami przkładamy do naczynia żaroodpornego i polewamy sosem beszamelowym, posypując wszystko ztartym zółtym serem.
Potrzebne przybory:
Patelnia, deska do krojenia, nóż, naczynie żaroodporne, miska do mieszania produktów, piekarnik.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 porcje |
Kaloryczność | 300 kcal / porcja |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Inga |