Zapiekanka rybna - zdrowy i lekki obiad
![Oliwka .](https://m.kafeteria.pl/default-female-29937fb77cd7362ef,20,20,1,0.png)
![](https://m.kafeteria.pl/zapiekanka-rybna-62d46195e9ce132,730,0,0,0.jpg)
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Zapiekanka rybna to doskonały pomysł na obiad dla wszystkich, którzy dbają o zdrowie. Jest lekka, smaczna a jej przygotowanie, jak to z zapiekankami bywa, nie zajmuje wiele czasu. Potrzebujesz jedynie kilku drobiazgów. Sprawdź jaki przysmak możesz stworzyć z makaronu razowego, cukinii i ryby.
Przygotuj:
- duży filet rybny
- 10 dag makaronu razowego
- cukinię
- pół słoiczka koncentratu pomidorowego
- łyżkę startego żółtego sera
- łyżkę groszku zielonego
- łyżkę oleju
- łyżeczkę masła
- sos pomidorowy
- sok z cytryny
- pieprz
- sól
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Krok 1
O rybie musisz pomyśleć wcześniej, ponieważ trzeba ją rozmrozić, umyć i osuszyć. Tak przygotowany filet polej sokiem z cytryny i dopraw majerankiem, solą oraz pieprzem. Pozwól aby ryba przesiąkała przyprawami przez 30 minut.
Krok 2
Cukinia to kolejny ważny składnik zapiekanki rybnej. Pokrój ją w kostkę i podsmaż. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, sól i pieprz i duś tak długo, aż woda odparuje.
Krok 3
Zapiekanka z rybą nie jest jeszcze gotowa, ale już blisko. Nie zapomnij o makaronie. Musisz go ugotować, a następnie włożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
Krok 4
To już ostatni etap przygotowywania tej pysznej potrawy. Na makaron razowy połóż cukinię, a na nią rybę. Zalej wszystko sosem pomidorowym i posyp groszkiem. Na koniec posyp zapiekankę rybną startym żółtym serem.
Krok 5
Danie rybne powinno być gotowe po 25 minutach pieczenia w temperaturze 175 stopni Celsjusza. Lekki obiadjuż zrobiony. Smacznego!
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze