Składniki:
- paczka makaronu świderki lub muszelki (500 g),
- 300 g mielonego mięsa,
- ser żółty,
- mleko 1,5 szklanki,
- oregano,
- mąka,
- czosnek,
- cebula,
- pomidory w puszce,
- koncentrat,
- sól, pieprz, chili.
Jak przyrządzić?
Gotujemy makaron, odcedzamy i odstawiamy na bok.Na patelni smażymy celbulę i czosnek dodajemy mięso mielone pomidory w puszce troche koncentratu. Doprawiamy do smaku. Do dużego garnka wlewamy mleko dodajemy, mąkę (2 łyżki), łyzke masła i połowę startego sera oraz oregano.Do tego wrzucamy ok. 70 % makaronu. Wyłączamy gdy się te składniki połączą.
Do naczynia żaroodpornego na dno dajemy makaron przygotowany w sposób podany powyżej na to wylewamy mięso z sosem pomidorowym. Na wierzch układamy pozostały makaron i posypujemy startym serkiem.
Zapiekac około 25 minut.
Potrzebne przybory:
Naczynie żaroodporne.
Jak podawać?
Po wyjęciu z piekarnika z piwem (najlepiej).
Uwagi:
Bardzo syte.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-5 |
Kaloryczność | dużo |
Przybliżony koszt | 25 zł |
Autor | Boróweczka |