Domowy makaron
KAROLINA • dawno temu • 1 komentarzKażda gospodyni wie, że makaron to niezastąpiony produkt nadający się do przygotowania pysznych posiłków dla niespodziewanych gości. Gotuje się znacznie szybciej niż ziemniaki, kasza lub ryż i można go dodawać jako dodatek do niemal wszystkich potraw. Zobacz, z czego robi się makaron i jak proste jest jego samodzielne wykonanie w domu.
Rodzaje makaronu
Makaron z zasady składa się z mąki i wody. Do tych podstawowych składników dodaje się inne produkty nie tylko wzbogacające smak, lecz także kolor i strukturę dań. Oprócz tego, że makaron jest prostym i sycącym daniem z mąki, i może mieć różne zabarwienie, to częstokroć zachwyca wymyślnymi kształtami.
Istnieje kilka rodzajów makaronów. Do najpopularniejszych z nich należy zaliczyć makaron jajeczny (do mąki i wody dodawane są jajka), lasagne (duże płaty makarony wykorzystywane w potrawie o tej samej nazwie), używany w sałatkach farfalle lub niezastąpiony w rosole makaron w kształcie nitek. Dzięki różnorodności smaków, kształtów i kolorów jest powszechnie wykorzystywany w różnych typach potraw. Należy tu wymienić przede wszystkim wszelkie zapiekanki, sosy, zupy, sałatki lub desery.
Nie jesteśmy jednak zmuszeni do kupowania gotowych półproduktów, choć to rozwiązanie jest niewątpliwie szybsze. Makaron można samodzielnie przygotować w domu, dzięki czemu będziemy pewni, że nie zawiera sztucznych konserwantów, które szkodzą zdrowiu. Jego wykonanie zapewni nam sporą frajdę i sprawi, że dostarczymy organizmowi odpowiednią dawkę węglowodanów. Poza tym wydaje się, że smak domowego makaronu jest bardziej niezastąpiony w takich daniach jak rosół z kury lub wspaniała na lato zupa owocowa.
Przepis na makaron domowy
Zanim przystąpisz do przyrządzania ciasta na makaron domowy, upewnij się, że w swojej kuchni posiadasz:
- 0,5 kg mąki pszennej,
- 3 jajka,
- przegotowaną wodę,
- olej,
- sól.
Na przygotowanie domowego makaronu musisz poświęcić około 30 minut.
Mąkę przesiej przez sitko i umieść na stolnicy. Dodaj do niej 3 całe jajka i ugnieć tak, aby doprowadzić do połączenia się składników. Do tak przygotowanej masy dolej tyle wody, ile zdoła wchłonąć mąka.
Dokładnie wyrób ciasto. Powinno odchodzić od palców i mieć lekko porowatą konsystencję. Wyrobioną masę odstaw na około 20 minut i po upływie tego czasu zagnieć ją ponownie. Podziel ciasto na cztery kawałki. Cienko rozwałkuj wydzieloną część ciasta i pokrój je na drobne nitki. Jeżeli posiadasz maszynkę do makaronu, możesz z niej skorzystać, by nadać makaronowi ciekawe formy. Z resztek ciasta stwórz śmieszne kształty. Pamiętaj, że dzieci uwielbiają wykonywać i jeść ozdoby z makaronu.
Zagotuj w garnku wodę i dodaj do niej odrobinę soli i kilka kropel oleju. Po wycięciu nitek możesz przystąpić do gotowania makaronu. Produkt jest gotowy do spożycia w trzy minuty od wypłynięcia na powierzchnię wody. Jest idealnym dodatkiem do rosołu, lecz ze względu na wyborny smak możesz go serwować w połączeniu z innymi potrawami.
Smacznego!
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze