Nie muszę chyba nikogo przekonywać do makaronu domowego. Dodanie domowego makaronu do najbanalniejszej potrawy podnosi niebywale jej walory smakowe. Najlepszy fabryczny makaron nie może równać się z tym domowym.
Składniki:
- 2 umyte jajka,
- 1/2 kg mąki szymanowskiej,
- woda,
- 2 łyżki oleju,
- sól.
Jak przyrządzić?
1) W misce przesianą mąkę formujemy w stożek. Wbijamy jajka zmieszane z 1/2 szklanki wody i 1 łyżkę oleju. Zarabiamy ciasto. Po uzyskaniu spoistej masy przekładamy ciasto na stolnicę i wyrabiamy je tak długo, aż stanie się gładkie i elastyczne.
2) Odkrawamy z ciasta część (ok. 1/3) i wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy. Wałkujemy najcieniej, jak to możliwe.
3) Przekładamy placek na ściereczkę osypaną mąką. Tak samo postępujemy z pozostałym ciastem.
4) Placki po upływie kilkunastu minut przekładamy na drugą stronę.
5) Gdy staną się suche na powierzchni obu stron (ok. 30 min) bierzemy jeden z nich na stolnicę. Zwijamy w rulon i kroimy ostrym nożem na pożądanej grubości nitki. Makaron do rosołu będzie bardzo cieniutki i wykwintny. Makaron do sosu bedzie grubości co najmniej 6 mm. Łazanki staną się lekko ukośnymi kwadracikami o boku niewiele większym niż 1 cm. Pokrojony makaron roztrząsamy na stolnicy, podrzucając go do góry obiema rękami.
6) Nastawiamy wodę w dużym garnku. Solimy i dodajemy łyżkę oleju. Na wrzącą wodę kładziemy partiami makaron i mieszamy co jakiś czas drewnianą łyżką. Gdy podniesie się do góry, przykrywamy na chwilę pokrywką. Wylewamy na durszlak i przelewamy zimną wodą.
7) Gotowy, ale nie ugotowany makaron można przechowywać. Suszymy rozłożony jeszcze kilka godzin. Potem wkładamy do papierowych torebek lub szklanych pojemników. Trzeba go gotować nieco dłużej niż świeży.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 porcje |
Kaloryczność | mało |
Przybliżony koszt | 2 zł |