Jak producenci oszukują na MAKARONIE JAJECZNYM?

By uchronić się przed oszustwem, należy wąchać makaron przed ugotowaniem.

Jeśli kupujesz makaron jajeczny, sprawdź, czy jaja w nim zawarte są naturalne i świeże. Często zastępuje się je tańszym suszem z ryb, wapnem, kurkumą lub starymi zepsutymi jajami. Podstawowym sposobem, by uchronić się przed oszustwem, jest wąchanie makaronu przed ugotowaniem. Jego zapach powinien być neutralny i nie pachnieć zepsutym jajkiem.

Mąka w połączeniu z wodą ma bladożółty kolor, dlatego zaniepokoić powinna nas zbyt intensywna barwa jajecznego makaronu. To znak, że producent do produktu dodał kurkumy, która jest popularnym barwnikiem.

Jeśli na opakowaniu widzimy napis dwu-, trzy- lub pięciojajeczny, to znaczy, że właśnie tyle jaj zużyto podczas produkcji na każdy kilogram mąki. Pamiętajmy, że każdy ich dodatek sprawia, że makaron jest bardziej kaloryczny oraz szybciej się rozgotowuje. Najmniej kaloryczne są kluski gotowane al dente.

Źródło: TVN Style

Źródło zdjęć: Shutterstock

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kafeteria.tv:

Leki z natury. Poprawiają trawienie, łagodzą ból, działają PRZECIWNOWOTWOROWO Wzruszająca historia NIEWIDOMEGO PSA Sposób na grzywkę BEZ SKRACANIA włosów! Okuliści ostrzegają: Polacy widzą coraz gorzej! KATE ROZZ ma swój program na Youtube. Udaje REPORTERKĘ W BRAZYLII Ile wydajemy na dziecko? Najwięcej rodzice pociech w wieku 10–12 lat STUDENTKI, SAMOTNE MATKI, mężczyźni. Zarabiają tysiące na nagości w internecie Nie daj się oszukać. Produkty PEŁNOZIARNISTE nie zawsze zdrowe Niskokaloryczne, detoksykujące i bogate w substancje odżywcze. Wszystko o popularnych sałatach Odpowiedni pies do małego mieszkania. Czym kierować się przy wyborze? Adam Levin zaśpiewał jak MICHAEL JACKSON i FRANK SINATRA! Aż 90 proc. Polaków cierpi na niedobory witaminy D