Jak producenci oszukujÄ… na MAKARONIE JAJECZNYM?

By uchronić się przed oszustwem, należy wąchać makaron przed ugotowaniem.

Jeśli kupujesz makaron jajeczny, sprawdź, czy jaja w nim zawarte są naturalne i świeże. Często zastępuje się je tańszym suszem z ryb, wapnem, kurkumą lub starymi zepsutymi jajami. Podstawowym sposobem, by uchronić się przed oszustwem, jest wąchanie makaronu przed ugotowaniem. Jego zapach powinien być neutralny i nie pachnieć zepsutym jajkiem.

Mąka w połączeniu z wodą ma bladożółty kolor, dlatego zaniepokoić powinna nas zbyt intensywna barwa jajecznego makaronu. To znak, że producent do produktu dodał kurkumy, która jest popularnym barwnikiem.

Jeśli na opakowaniu widzimy napis dwu-, trzy- lub pięciojajeczny, to znaczy, że właśnie tyle jaj zużyto podczas produkcji na każdy kilogram mąki. Pamiętajmy, że każdy ich dodatek sprawia, że makaron jest bardziej kaloryczny oraz szybciej się rozgotowuje. Najmniej kaloryczne są kluski gotowane al dente.

Źródło: TVN Style

Źródło zdjęć: Shutterstock

Podziel siÄ™:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kafeteria.tv:

Odchudzasz się, ale nie chudniesz? Powodem mogą być utajone choroby Ostatni CZAS NA ODCZULENIE dla alergików. Zostało tylko kilka dni Uważaj na PASOŻYTY. Twoje dziecko może być nosicielem Mroczne oblicze ANJI RUBIK w teledysku Black Atlass Producenci wciąż oszukują. Co trzecia partia żywności źle oznakowana na etykietach Nauka języków w GIMNAZJUM bezskuteczna. System kuleje, a poziom jest gorszy niż podstawowy Leki z natury. Poprawiają trawienie, łagodzą ból, działają PRZECIWNOWOTWOROWO Zapomniana metoda wraca do łask. Wszystko o leczeniu PIJAWKAMI Naukowy sposób na prawidłowe KROJENIE TORTU Jak często prać ręczniki, pościel i piżamę? "To prawdziwe siedlisko bakterii" Widzowie mdleli na premierze FILMU. Wszystko przez szokujące sceny Zaczynała blogować z Kasią Tusk. Teraz radzi sobie sama