Jak producenci oszukują na MAKARONIE JAJECZNYM?
By uchronić się przed oszustwem, należy wąchać makaron przed ugotowaniem.
Jeśli kupujesz makaron jajeczny, sprawdź, czy jaja w nim zawarte są naturalne i świeże. Często zastępuje się je tańszym suszem z ryb, wapnem, kurkumą lub starymi zepsutymi jajami. Podstawowym sposobem, by uchronić się przed oszustwem, jest wąchanie makaronu przed ugotowaniem. Jego zapach powinien być neutralny i nie pachnieć zepsutym jajkiem.
Mąka w połączeniu z wodą ma bladożółty kolor, dlatego zaniepokoić powinna nas zbyt intensywna barwa jajecznego makaronu. To znak, że producent do produktu dodał kurkumy, która jest popularnym barwnikiem.
Jeśli na opakowaniu widzimy napis dwu-, trzy- lub pięciojajeczny, to znaczy, że właśnie tyle jaj zużyto podczas produkcji na każdy kilogram mąki. Pamiętajmy, że każdy ich dodatek sprawia, że makaron jest bardziej kaloryczny oraz szybciej się rozgotowuje. Najmniej kaloryczne są kluski gotowane al dente.
Źródło: TVN Style
Źródło zdjęć: Shutterstock
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze