Jak producenci oszukują na MAKARONIE JAJECZNYM?

By uchronić się przed oszustwem, należy wąchać makaron przed ugotowaniem.

Jeśli kupujesz makaron jajeczny, sprawdź, czy jaja w nim zawarte są naturalne i świeże. Często zastępuje się je tańszym suszem z ryb, wapnem, kurkumą lub starymi zepsutymi jajami. Podstawowym sposobem, by uchronić się przed oszustwem, jest wąchanie makaronu przed ugotowaniem. Jego zapach powinien być neutralny i nie pachnieć zepsutym jajkiem.

Mąka w połączeniu z wodą ma bladożółty kolor, dlatego zaniepokoić powinna nas zbyt intensywna barwa jajecznego makaronu. To znak, że producent do produktu dodał kurkumy, która jest popularnym barwnikiem.

Jeśli na opakowaniu widzimy napis dwu-, trzy- lub pięciojajeczny, to znaczy, że właśnie tyle jaj zużyto podczas produkcji na każdy kilogram mąki. Pamiętajmy, że każdy ich dodatek sprawia, że makaron jest bardziej kaloryczny oraz szybciej się rozgotowuje. Najmniej kaloryczne są kluski gotowane al dente.

Źródło: TVN Style

Źródło zdjęć: Shutterstock

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kafeteria.tv:

Prezydent NADAL POLUJE? Tłumaczy się z obietnicy danej wyborcom Urojone i destrukcyjne KOMPLEKSY MĘŻCZYZN Co by było, gdyby kobiety MÓWIŁY, CO MYŚLĄ? Setki CIĘŻARNYCH KOBIET wspólnie ćwiczyły jogę. Tak uczciły święto Niewłaściwie przechowywane wydzielają substancje toksyczne. Gdzie trzymać warzywa? Polacy UKRYWAJĄ PIENIĄDZE przed najbliższymi. W 20 proc. przypadków PRZEZ ZDRADĘ! Członkinie Femenu znów ARESZTOWANE! Protestowały przeciwko ANTYISLAMSKIEMU stowarzyszeniu Najlepsze sposoby na WORKI I CIENIE POD OCZAMI Zwiększają temperaturę mózgu i wpływają na zdrowie. Najmniej szkodliwe są... kuchenki mikrofalowe 2 mln Polaków cierpi na przewlekłą chorobę płuc. Połowa o tym nie wie Siedmioletnia dziewczynka z Surinamu uczy polskie dzieci tolerancji Polka nazywana "najszybszą babcią świata". Zdobyła Mont Blanc mając 68 lat