Jak producenci oszukują na MAKARONIE JAJECZNYM?

By uchronić się przed oszustwem, należy wąchać makaron przed ugotowaniem.

Jeśli kupujesz makaron jajeczny, sprawdź, czy jaja w nim zawarte są naturalne i świeże. Często zastępuje się je tańszym suszem z ryb, wapnem, kurkumą lub starymi zepsutymi jajami. Podstawowym sposobem, by uchronić się przed oszustwem, jest wąchanie makaronu przed ugotowaniem. Jego zapach powinien być neutralny i nie pachnieć zepsutym jajkiem.

Mąka w połączeniu z wodą ma bladożółty kolor, dlatego zaniepokoić powinna nas zbyt intensywna barwa jajecznego makaronu. To znak, że producent do produktu dodał kurkumy, która jest popularnym barwnikiem.

Jeśli na opakowaniu widzimy napis dwu-, trzy- lub pięciojajeczny, to znaczy, że właśnie tyle jaj zużyto podczas produkcji na każdy kilogram mąki. Pamiętajmy, że każdy ich dodatek sprawia, że makaron jest bardziej kaloryczny oraz szybciej się rozgotowuje. Najmniej kaloryczne są kluski gotowane al dente.

Źródło: TVN Style

Źródło zdjęć: Shutterstock

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kafeteria.tv:

5-latek z Polski podbija świat mody! Mistrzowie kuchni gotowali dla kilkudziesięciu nieznajomych! Oczyszczają organizm, odchudzają. PRZYPRAWY, których nie może zabraknąć w kuchni MOLESTOWANIE SEKSUALNE to nie tylko dotyk. Jak reagować? Ma nawet 4 razy mniej kalorii niż TRADYCYJNY PĄCZEK. Domowy przepis na dietetyczny przysmak WRZODY ŻOŁĄDKA to nie wynik złej diety. Skąd się biorą i jak sobie pomóc? Chodzenie bez STANIKA - zły gust czy atut? ANNA LEWANDOWSKA pokazuje, jak ćwiczyć w ciąży! Jak ZMIENIĆ imię i nazwisko? Nie zawsze jest to możliwe Najczęstsze KŁAMSTWA, jakich się dopuszczamy Tak wygląda najbrzydszy pies świata Szok dla medycyny. URODZIŁA zdrowe dziecko w wieku 66 LAT!