Jak producenci oszukują na MAKARONIE JAJECZNYM?

By uchronić się przed oszustwem, należy wąchać makaron przed ugotowaniem.

Jeśli kupujesz makaron jajeczny, sprawdź, czy jaja w nim zawarte są naturalne i świeże. Często zastępuje się je tańszym suszem z ryb, wapnem, kurkumą lub starymi zepsutymi jajami. Podstawowym sposobem, by uchronić się przed oszustwem, jest wąchanie makaronu przed ugotowaniem. Jego zapach powinien być neutralny i nie pachnieć zepsutym jajkiem.

Mąka w połączeniu z wodą ma bladożółty kolor, dlatego zaniepokoić powinna nas zbyt intensywna barwa jajecznego makaronu. To znak, że producent do produktu dodał kurkumy, która jest popularnym barwnikiem.

Jeśli na opakowaniu widzimy napis dwu-, trzy- lub pięciojajeczny, to znaczy, że właśnie tyle jaj zużyto podczas produkcji na każdy kilogram mąki. Pamiętajmy, że każdy ich dodatek sprawia, że makaron jest bardziej kaloryczny oraz szybciej się rozgotowuje. Najmniej kaloryczne są kluski gotowane al dente.

Źródło: TVN Style

Źródło zdjęć: Shutterstock

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ukryj komentarze

Autor:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kafeteria.tv:

Marcin Gortat rzucił wyzwanie POLSKIEMU MINISTROWI Brutalna praktyka lekarzy w trakcie porodu. Choć zakazana, wciąż się ją stosuje Trening TABATY szybko wysmukli ciało. Wystarczą 4 minuty dziennie! Członkinie Femenu znów ARESZTOWANE! Protestowały przeciwko ANTYISLAMSKIEMU stowarzyszeniu CHIPSY przyczyną otyłości i miażdżycy. Po kształcie poznasz, które są najgorsze Anna Mucha wystąpiła w POLSKIM HORRORZE! KIM KARDASHIAN pokazała, jak przewija dziecko! Znalazł swoją miłość oglądając sylwestrowy program Telewizji Polskiej Dziecko wystawiło głodne psy na życiową próbę. Wszystko przez HERBATNIKA ALERGIA może zagrażać życiu. Jak pomóc osobie ze wstrząsem? PRAWIE POŁOWA CIĘŻARNYCH z niedoborem ważnego pierwiastka. To niebezpieczne dla dziecka Jest zdrowa, póki nie trafi do puszki. Producenci oszukują i marnują odżywcze wartości SOI