Jak producenci oszukują na MAKARONIE JAJECZNYM?

By uchronić się przed oszustwem, należy wąchać makaron przed ugotowaniem.

Jeśli kupujesz makaron jajeczny, sprawdź, czy jaja w nim zawarte są naturalne i świeże. Często zastępuje się je tańszym suszem z ryb, wapnem, kurkumą lub starymi zepsutymi jajami. Podstawowym sposobem, by uchronić się przed oszustwem, jest wąchanie makaronu przed ugotowaniem. Jego zapach powinien być neutralny i nie pachnieć zepsutym jajkiem.

Mąka w połączeniu z wodą ma bladożółty kolor, dlatego zaniepokoić powinna nas zbyt intensywna barwa jajecznego makaronu. To znak, że producent do produktu dodał kurkumy, która jest popularnym barwnikiem.

Jeśli na opakowaniu widzimy napis dwu-, trzy- lub pięciojajeczny, to znaczy, że właśnie tyle jaj zużyto podczas produkcji na każdy kilogram mąki. Pamiętajmy, że każdy ich dodatek sprawia, że makaron jest bardziej kaloryczny oraz szybciej się rozgotowuje. Najmniej kaloryczne są kluski gotowane al dente.

Źródło: TVN Style

Źródło zdjęć: Shutterstock

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kafeteria.tv:

Strona internetowa pokaże, jak BĘDZIESZ WYGLĄDAŁ ZA 20 LAT! Obawiasz się pryskanych owoców i warzyw? Zobacz, zanim wybierzesz się do sklepu Leczenie cellulitu zależne jest od jego fazy. Sprawdź, jak rozpoznać, którą mamy Sekrety DOMOWEGO ROSOŁU. Tylko dzięki nim uzyskasz najlepszy smak Przyczyny braku ochoty na seks po porodzie Polska rodzina sprowadziła ją do Polski. Niezwykła historia 19-latki z Kenii Mężczyzna z szydełkiem. Kiedyś się tego wstydził, dziś robi na tym biznes Pierwsza PARODIA „Miłości na Bogato”! Lepsza od oryginału? Plamki na pomarańczach? Pod żadnym pozorem nie kupuj tych owoców Aby udowodnić swą moc, przewidziała PRZYSZŁOŚĆ ROSJI I PUTINA Niezwykły projekt młodych Polaków. RAPUJĄ w języku MIGOWYM Uważaj, żeby nie zarazić się od psa. Groźne pasożyty niebezpieczne zwłaszcza dla dzieci!