Jest zdrowa, póki nie trafi do puszki. Producenci oszukują i marnują odżywcze wartości SOI

Nawet soja z puszki to zły wybór.

Jest doskonałym zamiennikiem białka zwierzęcego i mięsa dla osób, które przechodzą na dietę wegetariańską. Zawiera kwas foliowy, witaminy A, E, C oraz beta-karoten.

Na półkach ze zdrową żywnością znaleźć można wiele dań z przetworzonej soi: kotlety, pasztety, kiełbaski czy parówki. Dietetycy odradzają jednak spożywania gotowych produktów sojowych z puszki, a nawet puszkowanej soi nieprzetworzonej. 

O tym, dlaczego unikać dań sojowych opowiedziała dietetyk i technolog żywności Aneta Łańcuchowska.

Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kafeteria.tv:

Polka została mistrzynią świata w FITNESSIE! Rodzice są czarnoskórzy. Ich dzieci urodziły się z bielactwem Krwisty czy dobrze wysmażony? Jak przygotować idealny STEK Urlop ojcowski to nie wszystko. Tacie należy się więcej wolnych dni BEYONCE reklamuje Brazylię! CHIPSY przyczyną otyłości i miażdżycy. Po kształcie poznasz, które są najgorsze KRĘPUJĄCE badanie ginekologiczne niepotrzebne? Skuteczny sposób, jak uchronić się przed kosztownymi SMS-ami Zbyt KRÓTKI SEN powodem poważnych zaburzeń Jak zadbać o stopy latem? Te błędy pięlęgnacyjne niszczą je najbardziej Zakonnik uczy internautów, jak zrobić CROISSANTY Co ciąża zmienia w życiu KOBIETY? Niesamowite wyznanie matki...