Jest zdrowa, póki nie trafi do puszki. Producenci oszukują i marnują odżywcze wartości SOI

Nawet soja z puszki to zły wybór.

Jest doskonałym zamiennikiem białka zwierzęcego i mięsa dla osób, które przechodzą na dietę wegetariańską. Zawiera kwas foliowy, witaminy A, E, C oraz beta-karoten.

Na półkach ze zdrową żywnością znaleźć można wiele dań z przetworzonej soi: kotlety, pasztety, kiełbaski czy parówki. Dietetycy odradzają jednak spożywania gotowych produktów sojowych z puszki, a nawet puszkowanej soi nieprzetworzonej. 

O tym, dlaczego unikać dań sojowych opowiedziała dietetyk i technolog żywności Aneta Łańcuchowska.

Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kafeteria.tv:

Nie podawaj dziecku tych produktów. Szkodzą zdrowiu, a maluch szybko straci energię Rosjanie nabijają się z AMERYKAŃSKIEJ GWIAZDKI. Przesadzili? Cała PRAWDA o kobietach! Parówki to czubek góry lodowej. Na czym jeszcze oszukują producenci? EDYTA GÓRNIAK płacze. "Nie wiem jak, ale muszę nagrać płytę" Jak KARAĆ I NAGRADZAĆ dziecko? O wpływie klapsów na psychikę Ciąża spowodowała u niej WSTYDLIWE ZMIANY Zrobili sobie SELFIE na szczycie wieżowca w HONG KONGU Prosta czynność zwiększy skuteczność ćwiczeń. Wystarczy 5 minut dziennie ANJA RUBIK jako dresiara w klipie Doroty Masłowskiej! UMIĘŚNIONE CIAŁO Holenderki robi furorę w internecie Dolegliwość, która odbiera radość z seksu. Problem zgłasza ogromna liczba kobiet