Jest zdrowa, póki nie trafi do puszki. Producenci oszukują i marnują odżywcze wartości SOI

Nawet soja z puszki to zły wybór.

Jest doskonałym zamiennikiem białka zwierzęcego i mięsa dla osób, które przechodzą na dietę wegetariańską. Zawiera kwas foliowy, witaminy A, E, C oraz beta-karoten.

Na półkach ze zdrową żywnością znaleźć można wiele dań z przetworzonej soi: kotlety, pasztety, kiełbaski czy parówki. Dietetycy odradzają jednak spożywania gotowych produktów sojowych z puszki, a nawet puszkowanej soi nieprzetworzonej. 

O tym, dlaczego unikać dań sojowych opowiedziała dietetyk i technolog żywności Aneta Łańcuchowska.

Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kafeteria.tv:

MATYLDA DAMIĘCKA uczy makijażu! Na Wielkanoc WYDAMY 363 ZŁOTE Zarabiają na spełnianiu fantazji z "50 Twarzy Greya" W ciąży nie rezygnuj ze sportu. Jednak pewne aktywności mogą być niebezpieczne Podnoszą ciężary i wciąż czują się atrakcyjnie. Tak wyglądają polskie sztangistki Teraz zwrot zakupionego towaru jest łatwiejszy. Wystarczy znać przepisy Męska płodność jest CORAZ GORSZA? Natalia ma 16 lat i wynalazła sposób na korekcję PŁASKOSTOPIA Sądzisz, że jesteś dobrym człowiekiem? Jeden test i odpowiedź nie będzie oczywista Polka zaśpiewała głosami 18 bohaterów NAJPOPULARNIEJSZYCH BAJEK Uważaj na ZIELONE KOKTAJLE. Mogą być szkodliwe dla nerek Odchudzanie nie musi być drogie! TANIE ZAMIENNIKI dietetycznych produktów