Jest zdrowa, póki nie trafi do puszki. Producenci oszukują i marnują odżywcze wartości SOI

Nawet soja z puszki to zły wybór.

Jest doskonałym zamiennikiem białka zwierzęcego i mięsa dla osób, które przechodzą na dietę wegetariańską. Zawiera kwas foliowy, witaminy A, E, C oraz beta-karoten.

Na półkach ze zdrową żywnością znaleźć można wiele dań z przetworzonej soi: kotlety, pasztety, kiełbaski czy parówki. Dietetycy odradzają jednak spożywania gotowych produktów sojowych z puszki, a nawet puszkowanej soi nieprzetworzonej. 

O tym, dlaczego unikać dań sojowych opowiedziała dietetyk i technolog żywności Aneta Łańcuchowska.

Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kafeteria.tv:

Stosujesz DIETĘ w CIĄŻY? To jeden z powodów otyłości u dzieci Przełomowe urządzenie w dziedzinie kosmetologii. SKANUJE TWARZ, by pomóc kobietom MOLESTOWANIE SEKSUALNE to nie tylko dotyk. Jak reagować? Kolejna parodia reklamy z Van Dammem. W PRZESTRZENI KOSMICZNEJ! Jakie błędy popełniamy podczas BIEGANIA? "To nie jest sport dla osób z nadwagą" Przełomowa metoda leczenia NOWOTWORÓW. "To absolutne wydarzenie na skalę światową" ALERGIA może zagrażać życiu. Jak pomóc osobie ze wstrząsem? Te rasy psów są NAJGROŹNIEJSZE. Aby je posiadać, musisz mieć pozwolenie Czy IDEALNY chłopak istnieje? Tak, ale... Będzie POLSKI SERIAL O ZOMBIE! Premiera na jesieni SZEPTANE MODLITWY i zaklęcia. Tak leczą na polskiej wsi Tak pracują w Polsce DZIEWCZYNY NA TELEFON!