Makaron a zdrowie
ALICJA • dawno temuNa temat makaronu i jego wpływu na zdrowie krąży wiele plotek. Aby rozwiać wasze wątpliwości, co do konsekwencji spożywania potraw z makaronem, kilka faktów na jego temat.
Ze względu na to, że makaron reguluje poziom cukru we krwi, powinien znaleźć się w diecie cukrzyka. Potrawy z makaronu spalane są powoli, zapewniając energię na długi czas, dlatego są polecane osobom pracującym fizycznie i uprawiającym sport. Niektóre makarony wzbogacone są o witaminy z grupy B, sole mineralne i błonnik, co wspomaga pracę układu krwionośnego i pokarmowego oraz wzmacnia kości.
Czy makaron tuczy?
Dietetycy podkreślają, że to nie makaron jest tuczący a dodatki do makaronu. Z drugiej strony makaron gotowany zbyt długo wchłania większą ilość wody i może rozpychać żołądek. Im mniej rozgotowany jest makaron, tym szybciej czujemy sytość i mniejszą porcję zjadamy. Uczucie sytości wynika z zawartej w makaronie skrobi, która przetwarzana jest na glukozę.
Dobry makaron
Dobry makaron to taki, który został wyprodukowany z mąki zawierającej duże ilości glutenu. Jest on dobrym spoiwem, które zapobiega rozpadaniu się nitek. Ci, którzy nie mogą go spożywać mogą zakupić np. makaron kukurydziany lub sojowy. Co więcej, unikaj kolorowych makaronów, które nie posiadają zbyt wielu walorów odżywczych a zawierają sztuczne barwniki.
Makaron al dente
Przygotowanie makaronu "al dente" oznacza ugotowanie go na półtwardo. Makaron w takiej postaci jest najzdrowszy i znakomicie sprawdza się w sałatkach.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze