Wok - zdrowe gotowanie
ALICJA • dawno temuWok to rodzaj patelni wymyślonej przez Chińczyków, która
robi rewolucję w niejednej kuchni. Dlaczego tak szybko patelnie wok znikają ze
sklepowych półek? Dlaczego warto ją mieć?
Wok — przygotowanie
Wok to nietypowa patelnia o wysokich ściankach zwężających
się zdecydowanie u dołu, przez co dno ma niewielką średnicę. Dobrze zastanów
się przed zakupem, czy trzymany przez ciebie wok jest dobrej jakości. Dobrym
wyborem będzie patelnia o grubym dnie, które długo utrzyma temperaturę. Istotna
jest również nawierzchnia, która powinna być chropowata, co zapobiegnie
ześlizgiwaniu się produktów.
Przed pierwszym użyciem wok wymaga specjalnego
przygotowania. Po pierwsze, należy go dokładnie umyć ciepłą wodą z płynem do
naczyń i osuszyć. Po drugie, wlać ok. 2–3 łyżek oleju i podgrzać. Rozprowadź
olej po całej powierzchni. Podgrzewaj wok przez ok. 15 minut smarując go od
czasu do czas olejem. Wylej stary olej, wlej nowy i ponownie podgrzej patelnię.
Na koniec opróżnij patelnię i poczekaj aż wystygnie. Dokładnie wytrzyj ją
papierowym ręcznikiem i połóż świeżą i cienką warstwę oleju. Pamiętaj, aby
nigdy więcej nie myć woku detergentami. Wystarczy ciepła woda i miękka gąbka.
Gotowanie na parze
Wok znakomicie nadaje się do gotowania na parze. Wystarczy
na jego dno wlać szklankę wody, włożyć żelazne lub drewniane sitko do gotowania
na parze i wsypać produkty. Gotowanie na parze pozwala zachować wartościowe
składniki warzyw, podczas gdy długotrwałe gotowanie pozbawia je wielu cenny
witamin. Jeśli gotujesz mięso, dno koszyczka wyściełaj liśćmi kapusty.
Smażenie w woku
Dzięki małej średnicy dna do smażenia używa się niewielkiej
ilości oleju. Przyrządzając potrawy warzywne w woku staraj się kroić warzywa na
równe kawałki, aby równomiernie się usmażyły. Te, które wymagają dłuższej
obróbki wkładaj jako pierwsze, tak, by znalazły się bliżej dna. Tam temperatura
jest najwyższa. Przed włożeniem składników dobrze rozgrzej patelnię.
Oszczędność czasu
Wok nagrzewa się bardzo szybko i długo utrzymuje
temperaturę. Przygotowywanie posiłków z jego udziałem to prawdziwa oszczędność
czasu. Z pewnością przyda się tym paniom, które nie mają czasu bądź nie lubią
przebywać w kuchni.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze