Gotowanie kaszy
DAMIESA • dawno temuLekkostrawna i pełna cennych składników odżywczych. Taka jest kasza. I niezależnie od jej rodzaju nie powinno jej zabraknąć w naszej zdrowej diecie. Posiada one bowiem w swoim składzie błonnik, witaminy z grupy B oraz magnez. Jak ją gotować? Okazuje się, że nawet na tą prostą czynność istnieje sprawdzona recepta, do której warto się stosować.
Jak gotować kaszę?
- Kasze należy wrzucić do wody dopiero wtedy, gdy nabierze ona właściwej temperatury wrzenia.
- Aby ziarenka się nie sklejały warto dodać do wody kilka kropel oleju lub oliwy z oliwek
- Kasza manna nie będzie się sklejać i tworzyć grudek, gdy przed wlaniem ją do wrzątku najpierw wymieszamy ją z niewielką ilością mleka
- Kasza gryczana dobrze ugotuje się ze szczyptą soli
- By kasza nie straciła swoich wartościowych składników, należy ją gotować pod przykryciem
Regularne spożywanie kaszy reguluje trawienie, obniża poziom cholesterolu, wzmacnia układ krwionośny oraz zapobiega procesom starzenia. Polecana ona jest zwłaszcza osobom z problemami układu krwionośnego i zaburzeniami czynności jelit. Likwiduje wzdęcia i redukuje problemy żołądkowe.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze