Przyprawa kardamon
KAROLINA • dawno temuTrudno jest wyobrazić sobie kuchnię bez przypraw. O tym, jak wielkie znaczenie odgrywają w oddziaływaniu na zmysł smaku możemy przekonać się na co dzień, jednak najbardziej dobitnym tego przykładem jest to, że to właśnie handel przyprawami był główną przyczyną odkryć geograficznych. Wiele czasu upłynęłoby na poszukiwaniach dań, do których przyrządzania nie są one używane. Zazwyczaj korzystamy przede wszystkim z soli i pieprzu, jednakże istnieje wiele receptur kuchni polskiej sięgającej po mniej popularne dodatki. Już nawet gotowanie świątecznego bigosu zmusza nas do użycia kminku, ziela angielskiego i liścia laurowego, a pieczenie piernika nie może obejść się bez całego zestawu korzennych przypraw. Jedną z nich jest niezwykle ceniony przez znawców kardamon. Jeżeli nigdy nie używałaś go w swojej kuchni, koniecznie poświęć kilka minut na przeczytanie poniższego artykułu, a dowiesz się, jak możesz wzbogacić przyrządzane przez siebie dania i zmienić ich dotychczasowe oblicze. Co więcej, obok doznań smakowych polepszyć może się także twoje zdrowie.
Właściwości kardamonu
Ziarna kardamonunie cieszą się obecnie taką popularnością jak na przykład laski wanilii albo cynamon. Doszukiwać się można kilku przyczyn takiego stanu rzeczy. Wydaje się, że najbardziej znacząca jest cena tej niezwykłej przyprawy. Tylko najdroższy na świecie szafran jest od kardamonu droższy. Nie oznacza to bynajmniej, że należy rezygnować z jego używania. Wręcz przeciwnie, obecnie coraz częściej jest on przez nas wykorzystywany i przechodzi swoistego rodzaju odrodzenie. Zanim dowiemy się, jakie są właściwości kardamonu, warto dowiedzieć się czegoś więcej na temat jego wyglądu i miejsca rośnięcia. Na pytanie, co to jest kardamon, zazwyczaj odpowiadamy, wskazując na niewielkie podłużne ziarenka nieco przypominające migdały. Kardamon to roślina, która wytwarza charakterystyczne torebki z nasionami, które używane są w kuchni. Okazuje się, że jego wysoka cena związana jest z trudnością i czasochłonnością uprawy. Obecnie kardamon, będący zresztą spokrewniony z imbirem, uprawiany jest oprócz rodzimego Wybrzeża Malabarskiego, w Indiach i słynącym z uprawy herbaty Cejlonie.
Zastosowanie kardamonu w kuchni jest dość szerokie, bo obok właściwości smakowych i zapachowych może przyczynić się do wyleczenia niektórych schorzeń. Główną jego zaletą jest jednak specyficzny korzenny aromat, a także lekki smak. Dania z jego użyciem idealnie sprawdzają się podczas spożywania alkoholu lub czosnku, ponieważ kardamon odświeża nasz oddech. Niewiele osób bowiem wie, że znajduje się w nim olejek kamforowy, dlatego też kardamon wykorzystywany jest w medycynie wschodniej do leczenia zapaleń dziąseł, zębów, chorób układu oddechowego i pokarmowego.
Zastosowanie kardamonu
Obecnie dysponujemy kilkoma rodzajami kardamonu, z czego najpopularniejsze są kardamon zielony i kardamon czarny. Najbardziej znanym sposobem jego użycia jest chyba dodawanie go do herbaty i kawy. Dzięki tym niezwykłym ziarnom podkreśla on wyrafinowany smak naparów, a także wzmacnia ich działanie pobudzające. Dodatkowo kardamon wykorzystywany jest do podkreślania smaku słodkich deserów i słodyczy. Świetnie smakują zatem lody z dodatkiem kardamonu albo czekolada na gorąco. Poza tym ziarna kardamonu są składnikiem mieszanki garam masala, a także czasami dodawane są do curry. Wbrew oczekiwaniom, kardamon zatem świetnie smakuje w słodkim, jak i słonym, a nawet pikantnym wydaniu. Co więcej, jego neutralizujące zapach właściwości powodują, że świetnie zastępuje on gumę do żucia.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze