Omlet biszkoptowy
KAROLINA • dawno temu
Co najlepiej pasuje do popołudniowej kawy albo mrożonej herbaty pitej wspólnie z przyjaciółmi? Oczywiście odpowiedź jest jednoznaczna i wskazuje na ciasta. I chociaż zaliczane są one do deserów, których często sobie odmawiamy, żeby zgubić kilka zbędnych kilogramów, to jednak jedzenie ich w rozsądnych ilościach jest najlepszym sposobem na poprawienie sobie humoru nawet w czasie najmniej udanego dnia. Co więcej, słodkie wypieki tworzą tak liczną i różnorodną grupę, że każdy bez problemu znajdzie w niej coś dla siebie. Przy czym trudno jest przecenić wyśmienity smak ciast domowej roboty, których zapach złamie nawet największego entuzjastę różnego rodzaju diet i zdrowego stylu życia. Jednym z bardzo popularnych i nierzadko wykorzystywanych przez cukierników ciast jest ciasto biszkoptowe. Ciekawym pomysłem jest jego szybkie przygotowanie w postaci pysznego i puszystego omletu świetnie sprawdzającego się podczas porannego śniadania. Nie trać czasu i przeczytaj poniższy artykuł, a poznasz sposób na to, by codziennie witać dzień z uśmiechem na twarzy, który na pewno pojawi się, gdy pomyślisz o pysznym omlecie.
Ciasto biszkoptowe
Zanim jednak dowiemy się, jak zrobić biszkoptowy omlet, dobrze jest poświęcić chwilę, by poznać tajemnice ciasta biszkoptowego. Na pewno każdy z nas przynajmniej raz w życiu miał z nim do czynienia, choć wcale nie musi zdawać sobie z tego sprawy. Biszkoptowe ciasto bowiem wykorzystywane jest w różnoraki sposób. Dzięki swojej puszystości i słodkości bardzo często staje się obok kremów składnikiem tortów, na przykład o smaku czekoladowym. Podobne zestawienie ciasta biszkoptowego z kremami możemy odnaleźć w roladzie, którą równie dobrze można przygotować ze słodką galaretką i owocami. Inne zastosowanie znalazło to ciasto w malutkich ciasteczkach albo babeczkach, które umilają nie tylko godziny spędzone w pracy, lecz także rodzinny piknik. Dlaczego tak bardzo cenimy ciasto biszkoptowe? Jest ono od dawna wpisane w historię kulinarną świata, a jego przygotowanie wcale nie jest trudne. Cała tajemnica tkwi w składnikach, jakimi są przede wszystkim jajka, cukier i odrobina mąki. Niezwykle ważne jest, aby uzyskać jak najbardziej puszystą konsystencję masy poprzez jej mieszanie i wpuszczanie pęcherzyków powietrza. Jednakże to nie koniec możliwości, jakie niesie ze sobą ten rodzaj ciasta. Równie dobrze możemy wykorzystać informacje na jego temat, tworząc pyszny omlet biszkoptowy na słodko. Jeżeli nabrałaś na niego ochoty, zapoznaj się z poniższym przepisem na omlet biszkoptowy.
Przepis na omlet biszkoptowy
Do przygotowania omletu biszkoptowego będziesz potrzebowała następujących składników:
- 2 jajek,
- 2 łyżek mleka,
- 2 łyżek mąki,
- szczypty soli,
- szczypty proszku do pieczenia,
- szczypty cukru waniliowego.
Sposób przyrządzenia:
Do miski wlewamy białka i ubijamy pianę z dodatkiem soli. Kiedy piana będzie sztywna, dodajemy cukier waniliowy. Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiewamy i mieszamy razem z mlekiem i żółtkami. Tak przygotowaną masę delikatnie łączymy razem z pianą. Kolejnym krokiem jest usmażenie omletu na patelni z dodatkiem masła albo oleju.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze